Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk skendebatt om strandzonen?

Annons

I tidigare artiklar och i ett VLT-reportage den 28 augusti har västeråsarna fått veta att det troligen blir nya höga bostadshus tätt intill stranden där det för närvarande finns båthus och båtservice i anslutning till hamnbassängen vid Öster Mälarstrand. Stora projekteringskostnader tycks redan ha investerats i detta.

Ett av de mindre oppositionspartierna hävdade dock att om samarbetsparterna i nuvarande opposition kommer till makten skall de upphäva dessa planer. Frågan är dock om det finns någon större vilja och några reella möjligheter att ändra på dessa planer. Några gemensamma löften från oppositionen har ju inte kommit.

Reservationer på ett slutet byggnadsnämndsmöte är inte detsamma som aktiva åtgärder för att skapa reella ändringar (VLT 28 augusti), och att Västeråsalliansen "tycker" till om Mälarstranden är inte det samma som att de kräver eller lovar någonting (VLT debatt 12 september). Att socialdemokraterna har brutit sina löften till väljarna om strandzonen har många bittert fått erfara. Men, vad kommer den samlade oppositionen egentligen att göra åt detta, och framför allt vad kan och vad vill folkpartiet och moderaterna göra? Klarare besked efterlyses. Blir det några reella ändringar i stadsplanepolitiken och bolagspolitiken?

Vad står det om planfrågor och exploateringstal i avtalet mellan kommunen och det nybildade strandzonsbolaget, Mälarstrandens utvecklings AB, som till 80 procent ägs av två stora byggbolag, och endast till 20 procent av kommunen? Är inte detta avtal primärt relaterat till den fördjupade översiktsplanen ÖP 56, Centrala Strandzonen, och finns det i så fall något reellt spelrum för nya frizoner mellan vatten och bebyggelse?

Även om fördjupade översiktsplaner för allmänheten bara sägs vara vagt vägledande och i sak inte möjliga att överklaga, så lär de få en helt annan juridisk betydelse när sådana dokument används i exploateringsavtal med byggbolag.

Var inte översiktsplanens angivna strandnära exploatering vid hamnbassängen i nu aktuellt område en förutsättning för att byggbolagen skulle skriva på avtalet och ställa upp med en ¼ miljard till marksanering? En viktig komponent i en så kallad "förhandlingsplanering". Hur mycket kostar det då för kommunen att bryta detta avtal? Detta är säkert en huvudfråga om vi skall få öppnare och friare rekreationsområden närmast stranden. Vad tänker alliansen göra åt detta?

Med tanke på tidigare agerande är det inte förvånande om moderaterna i Västerås i tysthet stöder socialdemokraternas nya påträngande och blockerande strandzonsplanering. Denna planering tycks nu också stödjas av folkpartiet att döma av att Göran Landerdahl (fp) har valt att göra 75 meters fri strandzon till en personkampanjsfråga istället för en partifråga.

Detta är viktiga förhållanden som väljarna i Västerås måste beakta och agera på om de vill ha bättre och större friytor för allmän rekreation i strandzonen, oavsett på vilken sida av blockgränsen de står.

Rune Karlsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons