Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiskt "käbbel" tyvärr oundvikligt

Det är inte svårt att ha förståelse för Carl-Gustav Hallqvist (13 februari). Frustrationen man som förälder till ett funktions­hindrat barn känner är påtaglig i det han skriver.

Annons

Information om hur det - verkligen fungerar - är ovärderlig för oss politiskt engagerade, och jag hoppas att detta replikskifte kan vara början till en bredare debatt. De funktionshindrades situation, och hur deras behov tillgodoses i kommunerna, har fått mer och mer uppmärksamhet i medierna och det är mycket positivt.

Drivkraften bakom min första artikel i detta ämne var att belysa den 180-gradiga omsvängning jag upplever att Elisabet Fridén (kd) gjort. Politiker måste alltid drivas av samma principer och mål, oavsett om partiet man tillhör sitter i majoritet eller i opposition. Det som är fel i den ena rollen, är också fel i den andra. När man som oppositionspolitiker upplever att en representant från majoriteten byter inriktning, eller inte lever upp till det man utlovat, vore det snudd på tjänstefel att inte påpeka detta. Avsikten med min artikel var inte att flytta fokus från de funktionshindrades situation, och om den uppfattas så ber jag om ursäkt.

Det Hallqvist kallar för -käbbel- tror jag tyvärr är oundvikligt inom politiken. Vår parlamentariska demokrati befinner sig i en ständig konkurrenssituation vilket innebär att de olika politiska alternativen måste få en chans att visa upp brister i varandras argumentation eller handlingskraft. Den politiska debatten ska dock alltid vara saklig, och ha sin utgångspunkt i det som är det allra viktigaste, det vill säga att förbättra samhället och värna dem som har svårt att göra sin röst hörd.

Debatten har således inget egenvärde i sig, utan är ett sätt att öka kunskapen kring olika samhälleliga frågor och, genom det, driva utvecklingen framåt. Ett annat syfte är naturligtvis att framhålla det egna politiska alternativet som det bästa, men även detta saknar egenvärde. Syftet är givetvis att vinna val, och på så sätt genomföra de olika idéer och visioner som engagerar oss politiker.

Det som dock står helt klart är att både Elisabet Fridén och jag själv vill det bästa för de funktionshindrade, eftersom vi annars inte engagerat oss i frågan till att börja med. Vems ärenden vi går hoppas jag därmed är självklart. Hade det funnits en enkel, blocköverskridande lösning på problemen och hindren som denna grupp möter, hade denna redan varit genomförd. I brist på den lösningen handlar det om att de olika partierna måste visa upp det man vill göra för de funktionshindrade.

Jag hoppas att Hallqvist även fortsättningsvis delar med sig av sina erfarenheter till de beslutande politikerna, så att vi snabbare når målet, det vill säga att ett funktionshinder inte ska utgöra något hinder för att kunna leva ett drägligt liv!

Stefan Kudryk

Politisk sekreterare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons