Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiskt korrekt att kränka kristna

Annons

s huvudredaktör, Elisabeth Bäck, hur vår svenska yttrandefrihet inte ger vika för militanta fundamentalister eller mördande extremister. Man tror naturligtvis att denna stolta ambition skall illustreras med de nidbilder på Muhammed som varit i pressens fokus de senaste dagarna. Men VLT väljer att inte publicera dessa bilder. Naturligtvis inte av rädsla, utan för att bilderna "uppenbarligen hade kränkt" många muslimer.

Istället exemplifierar VLT sin inställning genom en bild från Ecce Homo på de kristnas förgrundsfigur, Jesus, med exponerad snopp. Bäck erkänner visserligen att den kan uppröra, men här byter hon smidigt ordval och talar inte längre om "uppenbar" kränkning, utan om att kristna kan "känna" sig kränkta. Problemet blir mottagarens, inte tidningens.

Det har blivit politiskt korrekt att kränka kristna, men inte muslimer. Hade VLT levt som ni lär, så hade ni istället publicerat de aktuella bilderna på Muhammed, och inte de inaktuella på Jesus. Jag avslutar därför med en direkt fråga till Elisabeth Bäck: Varför väljer VLT att illustrera sitt publicistiska mod att inte ge efter för hot, med att visa en åtta år gammal bild som enligt dina egna ord aldrig gett upphov till sådant hot?

Anders Gärdeborn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons