Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

POSK: Kyrkan skildes från staten år 2000

Annons

REPLIK. Svar på Jörgen Eklund och Britt Sandströms debattartikel i VLT 23 augusti.

POSK – det partipolitiskt obundna alternativet till de gamla partierna: POSK är en demokratisk organisation för engagerade människor i alla åldrar som vill ta ansvar som förtroendevalda i Svenska kyrkan utan att binda sig till något allmänpolitiskt parti.

■ Vi är den största partipolitiskt obundna nomineringsgruppen och den nomineringsgrupp i Västerås som fick flest röster i det senaste kyrkovalet, en gräsrotsrörelse med bakgrund i församlingens sammanhang.

■ Vi har mångårig erfarenhet av att styra Svenska Kyrkan i Västerås.

■ Vi är fria att forma en öppen och inkluderande kyrkopolitik som utgår från kristna värderingar och engagerade medlemmar.

I en debattartikel i VLT den 23 augusti pådyvlar Jörgen Eklund (S) och Britt Sandström (S) POSK åsikter som vi inte har. Det är ett välkänt och dåligt debattknep.

POSK i Västerås har respekt för de gamla politiska partiernas värdegrunder och arbete: I de sammanhang de hör hemma. Partipolitik hör till stat och kommun. I det sekulära samhället, inom stat, region och kommun, är vi i POSK också socialdemokrater, moderater, centerpartister, liberaler, miljöpartister etcetera. Men i Svenska kyrkans sammanhang väljer vi att stå helt fria från de gamla politiska partiernas värderingar.

POSK är partipolitiskt obunden därför att Svenska kyrkan har en annan uppgift och roll än de gamla politiska partierna: Den viktigaste uppgiften för Svenska kyrkan i Västerås är att föra ut det kristna budskapet om fred och försoning till många, många fler människor så att barn, unga och vuxna ska kunna växa och leva i sin tro. Att vara öppen och nära. Att förmedla hopp. När Svenska kyrkans verksamhet och värdegrund utformas ska den därför byggas underifrån av engagerade medlemmar med församlingsförankring och goda kunskaper om församlingslivet. Utifrån kristna värderingar, tro och teologi. Utan hänsyn till sekulära partipolitiska ideologier och program.

POSK i Västerås anser att det är hög tid för de gamla politiska partierna att släppa taget om Svenska kyrkan: Svenska kyrkan skildes från staten år 2000 och är nu en helt självständig och från staten fri kyrka, i likhet med till exempel Katolska kyrkan och Pingstkyrkan. En berättigad fråga är därför: Vilken kunskap och kompetens har de gamla politiska partierna som inte den stora mångfalden av engagerade medlemmar i Svenska kyrkan i Västerås har? Du som värnar om en folkkyrka på riktigt. Rösta på POSK i kyrkovalet 17 september!

Karin Tilly, Maria Thorgren, Ingemar Egelstedt och Victor Månsson

Kandidater i kyrkovalet för POSK

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons