Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

POSK: Politiska partier hade kunnat gå samman

S+M+C+FiSK har ytterligare en gång ondgjort sig över valresultatet, där POSK fick flest mandat i samfällda kyrkofullmäktige.

Annons

Samfälligheten bildades för att ta hand om vissa delar av församlingarnas uppgifter som är rationellt att hantera gemensamt: ekonomi, personal, fastigheter och begravningsväsende.

Man kan säga att samfälligheten utför sina uppgifter åt församlingarna, som då är uppdragsgivare. Då är naturligt att samfällda kyrkofullmäktige speglar styrkeförhållandena i församlingarna. POSK-gruppen har flest röster i Domkyrkos- Lundbys-, Skerike-Gideonsbergs-, Norrbos- och Önstas församlingar samt i Dingtunas pastorat. POSK har dessutom fått näst flest röster i resterande församlingar nämligen Kungsåra, Tillberga och Badelunda. Det tycker vi speglar valresultatet.

Om S och M gått samman före valet hade de kunnat bli största grupp och vunnit valet, men det kanske väljarna hade kunnat fundera kring.

Så till frågan om vad man kan göra åt ”problemet” som det definieras att inte alla nomineringsgrupper får mandat utifrån sin andel av rösterna. Ett förslag vore således att nomineringsgrupperna formerar sig före valet så att de kan bli tillräckligt stora och går till val med ett gemensamt program.

Ett annat är att valkretsarna blir färre och större, vilket innebär att församlingar slås samman. Förändringar av organisation kan behöva göras, men då av primärt andra skäl som för att klara verksamhet, utveckling och ekonomi. I den frågan kan POSK komma att ta initiativ och i ett sådan läge förstår vi att övriga nomineringsgrupper är positiva.

Ingemar Egelstedt

Solveig Östberg

Maria Thorgren

POSK, Partipolitiskt Obundna i Svenska Kyrkan, i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons