Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Posk: Resultatet från kyrkovalet måste respekteras

Annons

De allmänpolitiska partierna överklagar kyrkovalet till Västerås kyrkliga samfällighet med motiveringen att nuvarande regler för valet ger Posk, Partipolitiskt Obundna i Svenska kyrkan, för många mandat i förhållande till det samlade antalet röster.

Partierna vet mycket väl hur beräkningar av mandat går till. Mandat räknas ut per valkrets och premierar större nomineringsgrupper. Mindre grupper riskerar att inte få några mandat i små valkretsar och dessa ”förlorade” röster tillgodoräknas inte i andra valkretsar. Resultatet blir att större nomineringsgrupper får förhållandevis fler mandat än det samlade antalet röster ger. Posk är största gruppen i de flesta församlingarna och gynnas därmed.

De allmänpolitiska partierna har haft majoritet i Västerås kyrkliga samfällighet under den senaste mandatperioden och har haft alla möjligheter att driva förslag till ändringar i nuvarande system men ingenting har skett. Om de allmänpolitiska partierna hade gått samman i en nomineringsgrupp före valet hade de fått majoritet enligt gällande förhållanden, men det är kanske inte så attraktivt att tala om detta för de egna väljarna före valet.

Nu gick partierna till val vart och ett för sig och då blir resultatet därefter. Man måste liksom välja väg och acceptera konsekvenserna.

Vi är medvetna att Posk fick egen majoritet med knappt 40 procent av rösterna och erbjöd därför Centerpartiet och Folkpartister i Svenska kyrkan (FiSK) ett samarbete. Med dessa partier hade vi gemensamt haft över 50 procent även av de samlade rösterna. De avböjde dock.

I valrörelsen var det ganska hätska tongångar mot Posk framför allt från Socialdemokraterna och Moderaterna. Med tanke på den framtida svåra ekonomin och behovet av fortsatt utveckling hade vi ändock hoppats på att vi efter valet skulle kunna ha konstruktiva samtal för att finna gemensamma lösningar. Utgångspunkten för sådana samtal måste dock vara att valresultat respekteras.

Vi ställer oss frågande till de aktioner som nu sker mot Posk.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons