Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Praktikertjänsts bud var odelbart

Annons

Efter att ha följt debatten i VLT som Evert Jonsson driver blir jag förvånad. Jag tycker att det är viktigt att man håller sig till fakta, något som Evert Jonsson i sitt inlägg i VLT den 28 juni inte gör.

Landstinget Västmanland har gjort upphandling av familjeläkare vid två tidigare tillfällen.

Från landstingets sida gjordes de upphandlingarna på samma sätt som den som nu är avslutad. Men Praktikertjänst hanterade anbuden annorlunda i denna senaste upphandling.

Tidigare har Praktikertjänst lämnat in ett anbud för varje enskild familjeläkarenhet. Det gjorde man inte i år. Nu lade man in ett enda anbud för alla enheterna tillsammans, ett anbud som man vägrade att dela på! Det innebar att om någon av enheterna inte uppfyllde de ställda kraven föll hela anbudet, vilket var vad som hände. Det har både länsrätt och kammarrätt kommit fram till i sina domar:

"Eftersom företrädare för bolaget uppgett att dess anbud är odelbart har det saknats möjlighet för landstinget att utvärdera anbuden för de enheter som uppfyllt skall-kraven. Som länsrätten framhållit är detta en situation som bolaget måste hållas ansvarigt för."

Bolaget som åsyftas är Praktikertjänst. Någon eller några av de familjeläkarenheter som har blivit tilldelade Carema kan ha uppfyllt kraven men föll på grund av att anbudet inte var delbart. Det kan inte Landstinget Västmanland hållas ansvarigt för.

Jag har full förståelse för att det finns många funderingar. Under de år som landstinget har haft familjeläkarprogrammet har många människor i länet bytt familjeläkare. Både aktivt valt och blivit så att säga passivt listade. Jag har fått många samtal under åren om hur och varför den och den måste byta familjeläkare och vilka regler som gäller.

Jag har också tidigare blivit uppringd av upprörda patienter som upptäcker att de har blivit "sålda på rot" det vill säga att deras familjeläkare (ansluten till Praktikertjänst) har slutat och sålt sin mottagning.

Att döma ut hela Carema innan företaget ens har fått en chans, är varken rättvist eller klokt. Eller är det så att Evert Jonsson har en kristallkula som han ser i?

ELISABETH LÖF

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons