Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pressretur: Bäst med ett nationellt ansvar för insamling av ¿tidningar och förpackningar

Annons

I sin replik om insamlingen av returpapper undviker Vafabs ordförande och VD att ¿kommentera sakskälen för att ¿producenterna bör ha fortsatt ansvar för insamlingen. Nämligen att så länge vi har kvar det ansvaret går det att garantera att insamling av tidningar (och förpackningar) fungerar i hela landet oavsett konjunktur-läge. Inte bara på de platser och tider där det för tillfället är lönsamt.

När världsmarknadspriset på papper dalar, vilket sker med oregelbundna intervall och inte bara vid finanskriser, ska ¿insamlingen inte plötsligt upphöra eller ¿kräva höjd avfallstaxa för att täcka uteblivna ¿försäljnings- intäkter. Ytterst är det konsumenterna som riskerar ökande ¿kostnader för att tillgodose service i hela landet om russin plockats ur kakan, en ¿ordning som vi inte tycker är rimlig.

Vafab undviker också det faktum att de samhällsekonomiska och miljömässiga ¿vinsterna av återvinningen är beroende av hur rationellt det totala återvinnings-¿systemet är. I det avseendet är ett samlat nationellt system med återvinning i när-området överlägset.

Inte minst för att våra pappersbruk då kan lita på att de får in den volym av returpapper som krävs för att de ska kunna fortsätta att investera i den teknik som krävs för att¿återvinna det insamlade materialet

Vi förväntar oss inte att Vafab ska ta detta nationella ansvar för miljö, industri och ¿ekonomi, men vi vill inte att de hindrar oss producenter från att ta det.

I vårt förslag till den pågående ¿utredningen har vi dessutom föreslagit en tydligare myndighetskontroll. Godkännande av insamlingssystemets utformning och ¿servicegrad tror vi kan leda till ökat ¿förtroende, mer samarbete och långsiktighet för miljöns och konsumenternas bästa.

Det är hedervärt att Vafab medger att det är för att tjäna mer pengar som de vill ta hand om returpappersinsamlingen. Men vi måste se frågan i ett större perspektiv och ta hänsyn till hela landets intresse.

På en punkt är vi dock överens: Det behövs fler återvinningsstationer i Västerås. Men problemet är brist på lämpliga platser i de centrala lägen där fler stationer behövs, och det gäller oavsett vem som ansvarar för insamlingen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons