Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO: Nu säger vi ifrån!

Annons

Pensionärernas Riksorganisation, PRO, fyller 65 år 2007. I samband med det genomförs under våren en landsomfattande budkavle.

I lördags fick Uppsaladistriktet budkavlen från Västmanlands PRO-distrikt och den kommer att överlämnas till statsminister Fredrik Reinfeldt i dag, den 10 maj, på Mynttorget i Stockholm tillsammans med listor med flera hundra tusen namn.

Jubileumsåret ägnas bland annat åt att uppmärksamma problem och orättvisa villkor för pensionärer. Det satsas för lite resurser på äldreomsorgen. Beslut som fattats om särskilt äldreboende verkställs inte. Kompetenssatsningen i äldreomsorgen avbryts. Samtidigt betalar pensionärer högre skatt än yrkesverksamma och ålderspensionen för förtidspensionärer sänks.

Många av Sveriges pensionärer är upprörda över den lågprioriterade äldreomsorgen. Enligt en rapport från Socialstyrelsen i förra veckan har kommunernas samlade kostnader för vård och omsorg mellan 2000 och 2005 minskat med 3 procent, trots ökade behov hos en åldrande befolkning. Över 3000 personer har inte fått plats på särskilt äldreboende trots beslut eller dom om detta.

Dessutom får pensionärer nu betala högre inkomstskatt än yrkesarbetande. Den som har en pension på 14000 kronor per månad betalar nästan 500 kronor mer i skatt varje månad än en yrkesarbetande med samma inkomst.

Budskapet i PRO:s budkavle är följande: Skatt efter bärkraft, inte efter ålder. PRO anser att pension är uppskjuten lön och alltså ersättning för arbete. Därför anser vi att det är orimligt och orättvist att en person som arbetat ett helt liv ska betala högre skatt än en som arbetar.

God omsorg som är solidariskt finansierad och av hög kvalitet. För att öka kvaliteten inom äldreomsorgen vill PRO se ökade resurser, bättre organisation och en fortsatt satsning på att utveckla personalens kompetens.

Återställ ålderspensionen för förtidspensionärer. Ålderspensionen för förtidspensionärer sänks. Beslutet innebär att en grupp som redan har en utsatt situation drabbas ännu mer. PRO kräver att reglerna som gällde före 2007 återinförs.

Gun Rautio

Sven Larsson

Distriktsordförande respektive sekreterare

för PRO Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons