Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO: Regeringen prioriterar ned pensionärerna

Annons

Staffan Anger (m) och Jessica Polfjärd (m) försöker den 28 januari dölja den orättvisa politiken mot pensionärerna. Det är inte svårt att påvisa vilken orättvis politik alliansregeringen för särskilt gentemot dagens pensionärer.

4209 invånare i Västmanlands län slipper nu att

betala förmögenhetsskatt efter beslut av regering och riksdag året 2007.

För att delvis finansiera detta har man beslutat att pensionärerna skall betala mer skatt än de som arbetar. Man kallar det för jobbskatteavdrag. Vi kallar det för pensionärsskatt.

I Försäkringskassans årsredovisning förra året framgår det att "införandet av skatteavdrag innebär att pensionsnivån sjunker cirka två procentenheter om skillnader i beskattning mellan olika inkomsttyper beaktas" Detta var dessutom skrivet innan förvärvsavdraget ytterligare höjdes 2008.

Den som läser skattetabellen ser också att en normal pensionär från i år betalar 500-700 kronor mer i månaden än en löntagare med samma inkomst. Detta är mycket pengar för en så kallat lågavlönad pensionär. Någon som kanske har arbetat med hårt arbete sedan tonåren skall betala extra.

Vi anser att det är djupt orättvist emot pensionärerna med denna pensionärsskatt. Vi är många pensionärer i vårt län som har kämpat i många år. En del har haft mycket tunga jobb som har orsakat arbetsskador som känns varje dag.

Vi frågar oss hur denna skatteorättvisa skall kunna ge fler jobb. Hur många 80-åringar känner "incitament" att skaffa jobb och hur många av dem skulle i så fall få jobb?

Nej! Detta är helt och hållet en prioriteringsfråga där regeringen prioriterar ner pensionärerna.

Dessutom beräknas pensionerna på löneutvecklingen de tre senaste åren och i underlaget räknas även sociala ersättningar som ju regeringen har sänkt.

Mellan åren 1992 och 2008 har lönerna ökat med 40 procent realt medan en pensionär under samma period endast fått en

ökning med 0,3 procent.

Gun Rautio

Sven Larsson

PRO Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons