Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO till storms mot pensionärsskatten och äventyret att ta bort apoteksmonopolet

När PRO Västmanland hade sitt årsmöte i Surahammar den 22 april antog man ­enhälligt två uttalande som handlar om dels pensionärsskatten, dels hotet mot Apoteksmonopolet. Den orättvisa skatten för pensionärer måste bort!

Annons

Det är nu nästan fyra år sedan det moderata samlingspartiet lanserade idèn om ett särskilt jobbskatteavdrag. Detta avdrag har sedan genomförts i tre steg efter valet och kostar statskassan 65 miljarder per år. Eftersom ekonomin har förändras kraftigt

i negativriktning måste nu regeringen låna till denna stora utgift. Pensionärerna betalar nu mera skatt än övriga inkomsttagare vilket innebär för en pensionär som har 14 000 kronor i månaden i pension får 730 kronor mindre i plånboken varje månad än en löntagare med samma inkomst.

Pensionen är uppskjuten lön och skall beskattas därefter. Vi är det enda landet

i världen som har en högre skatt för pensionärer, tidigare hade Finland också högre skatt för pensionärer men efter protester togs detta bort och är nu likvärdiga med löntagarna.

10 procent av skattebetalarna får 60 procent av den totala skattesänkningen det vill säga de högst avlönade gynnas. Ett exempel på detta är att regeringens statsråd får 1,2 miljoner kronor i skattesänkning under denna mandatpeiod.

Vårt krav till regeringen är: tag bort pensionärsskatten!

Apoteksmonopolet måste finnas kvar! Risken finns att riksdagen vilken dag som helst kommer att besluta att avreglera det svenska Apoteket. Det innebär att Europas mest effektiva system för distribution och försäljning av receptbelagda läkemedel bryts upp. PRO har tillsammans med andra protesterat mot detta äventyr.

Allt talar för att priserna kommer att öka beroende på att man redan har aviserat att handelsmarginalerna skall höjas. De som får betala priset är den forskande läkemedelsindustrin och landstingen som får högre kostnader.

Norge har utfört en borttagning av apoteksmonopolet och vi vet nu vad som hände, med högre priser samt sämre sortiment.

Vi kräver att regeringen stoppar apoteksäventyret som inte gagnar oss medborgare!

Det mullrar bland pensionärerna, det är helt klart. Oron är stor om morgondagen.

Sven Larsson

Gun Rautio

PRO Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons