Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO: Vi kräver att äldreomsorgen kvalitetssäkras!

Den senaste tidens rapporter visar klart att äldreomsorgen inte lämpar sig för risk-kapitalbolag med vinst som överordnat mål. Skattepengar som är avsedda för omsorg ska gå till omsorg och inte till orimlig vinst.

Annons

Det behövs en tydligare gemensam definition från samhället vad som är acceptabel och bra omsorg. Utifrån denna måste kraven på bemanning, kontinuitet och kvalitet formuleras. För att den goda omsorgen också ska bli verklighet krävs därtill ansvarsfull uppföljning och tillsyn.

Pensionärernas riksorganisation (PRO) lyfter fram följande konkreta krav:

Det går inte att bara be om ursäkt och skylla på andra. Det är bra att regeringen nu avser att täppa till möjligheten till skatte-planering med äldreomsorgspengar och att man avser att införa meddelarfrihet för personalen även i de privata vårdföretagen.

Regeringen har under lång tid haft som ambition att öka det privata företagandet i vården och omsorgen, men man har tyvärr glömt att se till att kontrollen av kvaliteten klaras på alla äldreboenden i landet. För många av de privata företagen har tyvärr vinsten varit viktigare än omsorgen av de äldre.

Vi kräver att regeringen sätter in åtgärder på olika sätt för att säkra så att alla äldre i vårt samhälle får en vård och omsorg av högsta kvalitet och tillräcklig bemanning och utbildning oavsett om det är privata företag eller kommuner som svarar för äldreomsorgen.

Vårt förslag är att ett statligt stöd utgår till de kommuner som har äldre med särskilt stor vårdtyngd.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons