Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO: Vi vill inte ha lägre skatt, bara rättvisa

Annons

Ombuden tillsammans med hundratals andra pensionärer samlades på Stockholms central den 19 september för att manifestera vår kampanjstart för en rättvis skatt. En jättekör med sångare från Mellansverige sjöng kampsånger. Det blev ett långt demonstrationståg när vi gick Vasagatan till Folkets hus.

Varför anser vi att skatten är djupt orättvis mot pensionärerna? Jo, vår pension är en uppskjuten lön. Vi har sålunda avstått vår lön för att ta ut den senare. Pensionen ska därför i skattehänseende behandlas på samma sätt som förvärvsinkomster.

Världsbanken har gjort en jämförelse mellan 53 länder som visar att det inte finns något land där pensionärer betalar högre inkomstskatt än vad löntagare gör. I många länder är det tvärtom. 2003 gjordes det en skatteöverenskommelse mellan de fem stora partierna i riksdagen om att alla inkomster ska ha samma skatt. Nyligen aviserades det att löntagarna ska få det så kallade tredje steget med skattesänkningar vilket innebär att den totala skattesänkningen blir 65 miljarder.

Alliansregeringen har dessutom aviserat att sänka skatten med 2 miljarder för pensionärerna. En löntagare med en inkomst på 24 000 kronor får således 1 362 kronor i månaden, vilket ska jämföras med en pensionär som får 200 kronor i månaden i skattesänkning. Detta innebär att en löntagare som går i pension får en lägre inkomst det vill säga pensionen samt en pensionärsskatt som blir högre, vilket betyder att klyftan mellan den tidigare nettoinkomsten blir betydligt större.

PRO har genom institutet Synovate gjort en opinionsundersökning undersökt hur det svenska folket tycker om detta att man ska betala olika skatt vid samma inkomster. 96 procent av de tillfrågade som var mellan 25-64 år ansåg att pensionärerna ska betala lika eller lägre skatt än löntagarna.

Den kampanj som PRO startade på Stockholms central "Vi ställer upp för rättvis skatt - lika skatt för lika inkomst" kommer att pågå ända tills vi nått framgång. Nu ska vi få svenska folket att ställa upp för rättvis skatt, det vill säga vi kräver inte lägre skatt än andra. Vi kräver enbart rättvisa.

Sven Larsson

Gun Rautio

PRO Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons