Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO: Visst är det pensionärs­skatt!

Annons

Riksdagsledamöterna Staffan Anger (m) och Jessica Polfjärd (m)tycker inte om att vi kallar skatten vad gäller pensionärerna för pensionärsskatt. Det får vi inte göra, skriver de.

Vi anser att pension är uppskjuten lön och alltså ersättning för arbete. Under den förvärvsaktiva tiden har pensionärerna avstått en del av sina arbetsinkomster till den kommande ålderspensionen.

Pensionärerna har själva arbetat ihop och betalat för sin pension - den är alltså inget bidrag. PRO anser liksom vi att ersättning för arbete skall behandlas lika ur skattesynpunkt oberoende av om det är fråga om vanlig lön eller uppskjuten lön.

Vi anser det orimligt och orättvist att en person som förvärvsarbetat hela sitt liv och som av åldersskäl dragit sig tillbaka från arbetslivet skall betala högre inkomstskatt, än en person som är förvärvsaktiv.

Vi menar om det bedöms att det finns ekonomiskt utrymme att sänka skatten bör det ske genom höjning av grundavdraget så att alla behandlas lika i skattehänseende och detta stämmer med pensionsöverenskommelsen.

Det särskilda grundavdraget slopades år 2003 när den nya pensionsreformen genomfördes. Anledningen till detta var att pension skulle beskattas som vanlig arbetsinkomst. Denna likhet i skattereglerna mellan arbetsinkomst och pension bröts genom införandet av jobbskatteavdraget.

Anger och Polfjärd hävdar också att fler kommer in i arbete genom lägre skatt. Detta tror inte vi på, därför att behovet av arbetskraft beror på konjunkturen. Denna berörs inte av en lägre skatt. Ett företag anställer när behovet finns, liksom offentlig förvaltning.

Sven Larsson

Gun Rautio

PRO Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons