Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Proaros främjar goda kostvanor

Annons

Torsten Hober drivs i sitt inlägg den 5 maj av en stor omsorg om de boende i gruppbostad och oro över att de inte erhåller bra kost nog för sin hälsa. Torsten Hober anser att om medarbetarna i gruppbostaden får äta pedagogiska måltider så som man gör i skolan så kommer de boende att äta bättre och därmed få en bättre hälsa.

Torsten Hober ber om att få svar på uppgiften om pedagogiska måltider i skolan. Vissa lärare utsedda av rektor äter tillsammans med eleverna i skolmatsalen.

Barns matsituation i en skolmatsal kan dock inte jämföras med matsituationen för en vuxen person med funktionshinder som bor i ett eget hem i en gruppbostad.

Nämnden för funktionshindrade har beslutat om riktlinjer för kosten inom sina verksamheter. Den enskilde individen skall ha inflytande över matsedeln samt erhålla stöd och vägledning av personalen för måltidsordningen. Personalen har en viktig roll i att stödja och medverka till att främja goda kostvanor i enlighet med riktlinjerna. Individen/ brukarna skall delta i planering, inköp, måltidsordning, tillagning efter vilja och/eller förmåga.

Vi inom Proaros strävar efter att följa nämndens riktlinjer och vår bedömning är att detta bidrar till goda kostvanor.

Eftersom de personer som bor i lägenhet i gruppbostäderna har så många olika behov och olika förväntningar på sin måltid är det synnerligen viktigt att personen själv har starkt inflytande över sin matsituation, precis som vi alla vill ha. Svårigheter kan givetvis uppstå och vår uppgift är då att på bästa sätt ge stöd till den enskilde så att goda kostvanor främjas.

För att på bästa sätt kunna besvara de frågor och farhågor du har Torsten är du välkommen att kontakta undertecknad.

Helene Öhrling

Verksamhetschef, Proaros

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons