Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Proaros integrationsenhet: Diskrimineringen är gigantisk

Annons

Mona Sahlin (s), Tobias Billström (m),

Nyamko Sabuni (fp) och de andra politikerna som alltid debatterar nyanlända flyktingar och invandrare, ser dem som ett problem istället för att se dem som resurser och en stor tillgång för Sverige. En stor del av de

negativa attityder som idag finns i Sverige kommer från dem och deras värderingar.

Jag har arbetat med flyktingar och invandrare mer eller mindre i 25 år. Min erfarenhet är att 95 procent inget högre önskar än att få ett arbete i Sverige. Problemet är inte språksvårigheter eller bristande yrkeskunskaper. Problemet är den rädsla och rasism som finns på våra arbetsplatser. Diskrimineringen mot invandrare och även mot dem över 55 år är gigantisk på våra arbetsplatser i Sverige med några få undantag.

Hur tänker politikerna hantera det? Denna fråga existerar inte i den politiska debatten! De nyanlända måste lära sig språket och göra språktester för att bli accepterade,

enligt politikerna.

De flesta som kommer i arbete och egen försörjning i Västerås är otroligt duktiga hantverkare som murare, svetsare, stucka-törer, plattläggare och så vidare. De är de som är sämst på svenska språket.

De, som är duktiga på svenska och kanske har en akademisk utbildning som civilingenjörer och civilekonomer, de kör taxi i Västerås precis som i alla andra städer i Sverige. Jag har under mina 25 år träffat hundratals nyanlända yrkesutbildade människor som var och en har sökt flera hundra arbeten och de flesta har aldrig ens blivit kallade till en intervju. Filmen Se upp för dårarna, dårarna stängs av Helena Bergström är ingen uppdiktad historia eller skröna. Detta händer många gånger i Sverige varje dag.

Smarta Mona Sahlin uttryckte sig i Aktuellt härom kvällen att vi måste ändra hela introduktionen i Sverige. Nyanlända ska flytta dit det finns lediga jobb och lediga lägenheter. Men där det finns lediga lägenheter finns det inga lediga jobb och där det finns lediga jobb finns det inga lediga lägenheter. Hur tänker hon fixa det?

Många nyanlända försöker verkligen

flytta dit där det finns lediga jobb eller så är de beredda att pendla för att kunna jobba. Man kan inte ensidigt ställa krav på att nyanlända ska ta allt ansvar utan vi som hade lyckan att födas här måste också ta vårt ansvar. Detta pratas det aldrig om.

Politiker pratar mycket om lagstiftning. Lagstifta om att de nyanlända inte får välja var de vill bo. Lagstifta om att alla nyanlända ska göra språktest. Lagstifta om att de inte få bli svenska medborgare om de inte uppfyller vissa krav. Lagstifta om att de inte få ta hit sina anhöriga om de inte är självförsörjande. Sist men inte minst hörde jag att Nyamko Sabunis senaste lagförslag var att alla

nyanlända ska tvingas gå och lära sig alla

rättigheter och skyldigheter för att bli accepterade.

Jag hoppas alla politiker hör hur diskriminerande det låter. Kom igen i en sansad

debatt där alla måste ge och ta. Förstår av Sabunis uttalande att hon inte har en aning om vad kommunerna informerar/utbildar om och hur kommunerna arbetar med introduktion och integration.

Jag vet att det ser väldigt olika ut i olika kommuner till största delen beroende på om kommunpolitikerna prioriterar integrationsfrågorna eller inte.

Jag har turen att arbeta i en kommun, nämligen Västerås, där kommunpolitikerna har en samsyn och även, de senaste fem åren, har satt integrations-frågorna i fokus.

Eftersom politiker så himla gärna vill lagstifta så kommer här mina förslag till lagstiftning:

? Gör en diskrimineringslag som är värd

namnet, och som även omfattar ålders-

diskriminering.

? Lagstifta om att alla företag ska lämna

yrkespraktikplatser till nyanlända.

? Lagstifta om att alla kommuner, landsting och statliga myndigheter ska erbjuda yrkespraktikplatser alternativt arbetsplatsförlagd utbildning på alla avdelningar.

? Lagstifta om att alla kommuner, landsting och statliga myndigheter har lika många

proportionellt anställda med annan etnisk bakgrund som invånare i kommunerna.

? Lagstifta om att föreningar som inte tar emot flyktingar och invandrare inte ska

erhålla föreningsbidrag över huvud taget.

? Lagstifta om att alla barn och ungdomar ska få sina behov inom förskola och skola tillgodosedda i hela landet.

? Lagstifta att landstingen har en mottagning för flyktingspecifika sjukdomar.

? Lagstifta om att alla nyanlända erbjuds

40 timmars introduktion per vecka innehållande både svenska för invandrare, yrkessvenska och praktik.

? Lagstifta om att alla nyanlända gymnasieungdomar på individuella programmet förutom svenska för invandrare 3-4 timmar per dag också erbjuds andra ämnen som skapar ett mervärde för den enskilde.

? Lagstifta om arbetsförmedlingens,

Försäkringskassans och landstingets ansvar

i integrationsarbetet i kommunerna.

Om det är lagstifta politiker vill, så finns det ganska mycket att göra som direkt får

effekt på integrationen i kommunerna. Det finns tusentals goda exempel på nyanlända som snabbt kommit i självförsörjning men tyvärr så nämns dessa aldrig i den politiska debatten.

Barbro Svensson

chef för integrationsenheten

Proaros

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons