Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Proaros och verkligheten

Annons

Det kan vara intressant och upplysande att ta del av hur politiker och tjänstemän läser lagen och förhåller sig till verkligheten. Helene Öhrling har den 27 april svarat på vårt debattinlägg bakom sitt skrivbord och bak- om LSS (Lagen om särskilt stöd och service för funktionshindrade) - men tappat bort verklig-heten.

"Vi ska inte ersätta familjen" skriver Helene Öhrling, nej men gemenskapen i familjen ska ersättas i gruppbostadens ram. Varje gång man försöker påpeka ökade insatser från Proaros lusläser man lagen ur budget-synpunkt

Det är det enda som gäller. Tjänstemännen bestämmer allt och de flesta politiker är inte sakkunniga och hukar sig. Demokratin är satt ur spel.

Jag har försökt tala med politikerna före ett sammanträde - men Aila Rasimus påpekade att det "var emot reglerna"!

Jag har försökt påverka nämnden för funktionshindrade så att generella regler borde utfärdas inom Proaros för att förbättra kosthållet ur hälsosynpunkt. Fetman ökar katastrofalt i kommunen. "Nej, det ska de boende själva bestämma!" svarar nämnden för funktionshindrade. (Nu har vi lyckats få personalen att tillaga hälsoriktig mat ändå.) Men vet nämnden vilka människor man talar om? Har någon överhuvud taget tänkt att små barn på tre till fyra år själva ska bestämma vad de ska äta och hur?

Våra autistiska ungdomar fungerar intellektuellt på samma nivå men har vuxnas kropp och delvis erfarenheter. Detta vill inte tjänstemännen på Proaros förstå! Betecknande för situa- tionen är kanske reportaget om maten inom äldrevården den 28 april. "Maten är usel", men det tycker inte Kent Ryberg!

Enklast vore det om man kom ner till verkligheten och träffade föräldrar, personal i gruppbostaden för att lösa problemen och inte sitta kvar bakom skrivbordet. Tyvärr verkar inte enhetschefen till gruppbostaden våga hävda en egen mening - eller tala med föräldrar i frågan! Personalen ger oss mycket stöd och förståelse - men måste foga sig i vad Proaros beslutar! Ingen skugga ska falla på dem.

Tyvärr svarar Helene Öhrling inte på uppgiften om att lärarna i grundskolan äter gratis och med eleverna i matsalen. Vem ersätter familjen där? Hur skulle det gå om all lärarpersonal ute-stängdes?

Frågorna är flera än svaren. Och nu väntar jag på enkla, tydliga och konstruktiva svar från Proaros representant. Det är bra att VLT:s läsare får se hur det går till bakom Stadshusets fasader!

Torsten Hober

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons