Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Professor: Mammografin hotas av akut brist på utbildad personal

På 1960-talet överlevde bara fem av tio kvinnor med bröstcancer. I dag överlever åtta av tio.

Annons

En viktig orsak till detta har varit införandet av allmän mammografi. Därmed har tumörer kunnat upptäckas i ett tidigare skede och behandling kunnat sättas in tidigare. Det har förbättrat prognos och överlevnad för kvinnor med bröstcancer.

Tillståndet inom den svenska mammografin är dock allvarligt hotat, på grund av en akut brist på utbildad personal. En enkätundersökning som Cancerfonden gjort visar att det i Västmanland bara finns en enda heltidsarbetande mammografiläkare. Den personen ska, tillsammans med ett fåtal kollegor på deltid, ta hand om undersökningar av 23000 kvinnor varje år.

Socialstyrelsens rekommendation är att alla kvinnor mellan 40 och 74 år kallas till mammografi. I Västmanland kallas dock kvinnor bara i intervallet 40-69 år. Kvinnor kallas också cirka ett halvår för sent till sina undersökningar - man klarar inte av att hålla intervalltiden mellan kallelserna. Trots personalbristen finns inte en enda bröstradiolog under utbildning. Däremot är Centrallasarettet ett av få sjukhus där undervisning i bröstdiagnostik är obligatorisk för blivande röntgenläkare.

Situationen i länet är inte unik. I hela Sverige finns endast sju stycken läkare och drygt 20 mammografisjuksköterskor under utbildning. Detta för en verksamhet som årligen kallar tiotusentals kvinnor i varje län till kontroll. Situationen är så allvarlig att om inget görs så kommer mammografi bara inom några år inte att kunna erbjudas till några kvinnor i de flesta landsting.

Vad blir konsekvensen för den enskilda kvinnan när kapacitet saknas? Verkligheten i dag är att läkare oftare upptäcker kvinnor med större tumörer på grund av att de blivit kallade med för långa intervaller. Det gör stor skillnad för prognos och överlevnad för en kvinna om tumören upptäcks när den är mindre eller större än en och en halv centimeter.

Rent medicinskt är förutsättningarna för god bröstcancervård bättre än någonsin. Forskningen och utvecklingen av nya undersökningsmetoder går snabbt framåt, och det är idag möjligt att upptäcka allt mindre tumörer, i tidigare utvecklingsstadier. Allt fler kvinnor kan räddas till livet, om det finns personal.

Innan allmän mammografi började tillämpas fick kvinnor själva upptäcka sin cancer när den var stor nog att kännas i brösten. Trots vackert tal om rätten att bli undersökt och behandlad i tid riskerar vi att komma tillbaka till denna diagnosmetod. Det kan vi inte acceptera.

Bengt Westermark

professor

ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons