Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykiatrichef: Personer med självmordstankar får givetvis hjälp

Den 5 maj kunde man läsa i VLT att Socialstyrelsen flera gånger kritiserat psykiatrin i Västmanland för att inte klara av sin uppgift att hitta de patienter som tar livet av sig.

Annons

Socialstyrelsen har dock aldrig sagt något sådant, åtminstone inte under de snart tio år som jag arbetat inom Västmanlandspsykiatrin. Som också framgick av artikeln visar statistiken för den senaste 5-årsperioden att antalet självmord per år i vårt län sjunkit betydligt snabbare än genomsnittet, 15 procent i Västmanland mot 3 procent för Sverige. De senast tillgängliga siffrorna visar följdriktigt att det totala antalet självmord också ligger lägre hos oss än för landet som helhet.

Detta goda resultat är naturligtvis ingen ursäkt för att olyckliga individer som begår självmord i ett antal fall missas av psykiatrin och inte får den hjälp de behöver. Alla som vänder sig till psykiatrin med självmordstankar måste självklart bemötas med respekt och få den hjälp som behövs så att de inte gör allvar av sina funderingar. Hjälp åt den som söker för självmordstankar är därför ett självklart uppdrag för psykakuten, men däremot inte alltid samma sak som en

inläggning.

Psykakuten, det vill säga psykiatriska akutmottagningen, är som framgår av namnet, en mottagning som är öppen dygnet runt för dem som behöver psykiatrisk hjälp och insatser som inte kan vänta till senare.

Hjälpinsatserna utgörs av inläggning i de fall där det bedöms vara nödvändigt, och i andra fall av stödsamtal, inledande medicinering och snabb uppföljning i öppenvård med de olika behandlingsinsatser det innebär.

Det felaktigt återgivna citatet av mig som redovisades i artikeln i måndags - "självmordstankar ingen fribiljett till psykakuten" - bygger kanske på en missuppfattning, att psykakuten skulle vara en vårdavdelning, och att den som söker och kommer in på psykakuten alltså alltid blir inlagd.

I intervjun som artikeln bygger på, pratade artikelförfattaren och jag om problemet för psykakuten att avgöra vilka av alla deras patienterna som behöver läggas in. Tankar på självmord säger inte med automatik att inläggning alltid är det lämpligaste alternativet, och inte heller självklart den hjälp som patienten själv önskar få.

Jag vill därför att alla som läser VLT också ska veta att självmordstankar naturligtvis är ett allvarligt problem som kräver hjälp, och man inte tvekar att ta kontakt med psykiatrin.

Gabriel Cizinsky

verksamhetschef

psykiatriska öppenvården, Västerås

Svar: Citatet var inte felaktigt, Gabriel Cizinsky. Du fick se det före publicering - du godtog texten, hade ett annat citatförslag men vi lät det första stå kvar.

Till saken: VLT har berättat att tio personer tog livet av sig under 2007. I tre fall hittade Socialstyrelsen brister som krävde förändringar inom psykvården.

Gabriel Cizinsky är mer behärskad i värderingen av kritiken än VLT. Vi kan kivas om ordet allvarligt, men nog kräver Socialstyrelsen förbättringar.

Vår utgångspunkt med reportaget var granskande: vi återgav hur människor upplever kontakten med psykiatrin och hur det känns att tala genom en dörrglipa om ens självmordsfunderingar. Nu ska den dörren stå öppen, bra!

Mårten Enberg

nyhetschef

stf ansvarig utgivare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons