Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykoterapeuter: Patientens behov går före metoden

Roger Bergkvist svarar på den debattartikel som några psykoterapeuter skrev med anledning av psykiatrins upphandling av enbart kognitiv beteendeterapi (KBT), där man förordar vikten av bredd i behandlingsutbudet.

Annons

Artikeln förordade dock inte någon viss metod före någon annan, då man av klinisk erfarenhet vet att klienter behöver olika behandlingsmetoder.

Bergkvist skriver i sin replik att man som psykodynamiskt skolad terapeut inte kan arbeta med KBT. Det är fel. Psykoterapeuter skaffar sig både genom vidareutbildning och klinisk erfarenhet hela tiden ny kunskap om ytterligare terapeutiska metoder, och utvecklingen av modern psykoterapi pekar tveklöst mot ett mer integrativt sätt att arbeta. Detta påpekas också i Högskoleverkets senaste utredning av psykoterapiutbildningen i Sverige.

Han menar vidare att vi inte ska vara lika trendkänsliga som psykiatrin. Om sökande efter aktuell kunskap, nya forskningsrön och utveckling av det psykoterapeutiska kunskapsfältet betyder att vara trendkänslig – då menar vi att det är bra att vara trendkänslig. Vi ska som goda behandlare ta till oss den nya kunskap som finns, för att kunna använda den i våra behandlingar.

Den behandling som används blir den som vi i samarbete med klienten bedömer är bäst för den enskilde utifrån de problem han eller hon kommer med. Denna behandling kan vara lång eller av kort fokuserad karaktär beroende av problemet.

Vad gäller den psykodynamiska psyko-terapin har den ju också utvecklats under de senaste 100 åren. Teorin om inre konflikter och insikt kan numera omformuleras och förstås på annat sätt. Nu hämtar man inte sin kunskap om barndomen endast från den vuxnas minnen av hur det var en gång i tiden, utan forskar till exempel direkt på spädbarn.

Affektforskning och anknytningsforskning är andra källor till modern kunskap. Här blommar kunskapen ur samma mylla som den naturvetenskapliga, och det kräver också att man anpassar sina metoder efter det.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons