Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

R Källberg (FP): Prioritera skolan och äldreomsorgen i budgeten 2013

Annons

Västerås stad har bra för-utsättningar för att möta en ekonomiskt osäker framtid. Med 500 miljoner kronor på ett spärrat konto hos Riksbanken är det inte i första hand problem med ekonomin som gäller i Västerås. Värre är det då med läget i våra skolor.

Både hjärnan och hjärtat säger att det är skolan och äldreomsorgen som måste prioriteras i stadens budget för 2013.

Folkpartiet liberalerna skulle vilja se en satsning på skolan genom utökade resurser och halverat sparbeting. I de budgetdirektiven som ligger ska alla styrelser och nämnder ange hur en procent av kostnaderna kan dras ner. Samma uppdrag till alla, såväl prioriterade som andra verksamhetsområden.

Det kan vara tufft att prioritera men i en kommuns budget måste man ha mod att göra det. Det är prioriteringar som behövs i styrningen av Västerås!

Något som är absolut nödvändigt, är att fortsätta arbetet med att rätta till lärarlönerna. Inför budgeten 2012 var Folkpartiets mål att få till stånd en satsning på lärarlönerna. Vi satte målet 50 miljoner kronor till höjda lärarlöner. Vi nådde en bit och fick andra partier att satsa 15 miljoner. Alltså återstår 35 miljoner som vi hoppas kunna få igenom i budget 2013.

För Folkpartiet är det också helt självklart att äldreomsorgen, en av kommunens kärnuppgifter, måste prioriteras. Men det gäller inte bara att ge mer resurser till de prioriterade områdena, skola och äldreomsorg. För att få ut mer av dessa resurser uppdrar vi åt våra ledamöter i styrelsen för Proaros att verka för att mer av skolpeng och ersättningarfrån barn- och ungdomsnämnden, arbetsmarknads- och utbildningsnämnden, äldrenämnden och nämnden för funktionshindrade kommer ut i verksamheten och inte stannar högre upp i hierarkin.

Vi vill även fortsätta satsningen på att lyfta stadsdelen Bäckby. Sedan 2009 har en mindre summa pengar avsatts för ett arbete inom Bäckby. Pengarna har fungerat som smörjmedel och ett mycket bra arbete har gjorts och görs på området. Man måste även nästa år ha tillgång till detta smörjmedel för att man ska kunna fortsätta på den inslagna vägen.

Med prioriteringar och med hjärta och hjärna vill Folkpartiet liberalerna planera ekonomin för nästa år.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons