Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

R Sundgren (S): Jobb skapas i samspel mellan näringsliv och samhälle

Annons

Lennart Jansson slutar sin artikel Företag skapar jobb – inte politikerna med en förhoppning att det skulle vara någon politiker som ville ta upp hans debatt. Det är inte så enkelt att föra en seriös debatt om man har den åsikten att jobb endast skapas av företagen.

Jobb skapas genom ett ganska komplicerat samspel mellan samhälle och näringsliv. När det gäller samhället så är det politiker som ansvarar för besluten.

Ett sätt att bli handlingsförlamad är att ständigt lyfta fram den ekonomiska krisen. Ett bra exempel på att skapa jobb är hur den dittills största ekonomiska kris hanterades i Sverige på 1930-talet, då den socialdemokratiska regeringen tog Sverige ur arbetslöshet genom stora satsningar på infrastruktur och bostäder.

Det går att göra likadant i dag. Vi har stora behov av satsningar på järnvägar, vägar, bostäder, energi med mera. Pengar finns om vi utnyttjar AP-fonderna på samma sätt som vi gjorde på 1960-talet.

Jag anser inte att regeringen gjort ett bra jobb. Arbetslösheten är mycket högre i dag än när den tillträdde. De fick överta en ekonomi med stora överskott. Den har räckt till stora skattesänkningar, så kallade jobbskatteavdrag, på 100 miljarder kronor. Den har varit så inriktad att det skapat minimalt med jobb.

Om man sänker skatterna mest för de rika så hamnar dessa pengar i den finansiella sektorn och späder på spekulationen. Om man i stället för att svälta ut arbetslösa, sjuka, låg-avlönade barnfamiljer med bra a-kassa och sjukförsäkring så hade det mer än något annat gynnat konsumtionen, eftersom de behöver varje krona till mat, bostad och kläder. Det hade skapat jobb och minskat mänskligt lidande.

Sverige har klarat exporten bra tack vare framgångsrika företag som ABB, Bombardier, SKF, Ericsson med flera som har byggts upp under tidigare år i intimt samspel mellan samhället och dessa företag.

En näringspolitik som inriktar sig på avdrag för städtjänster och dylikt sänkta arbetsgivaravgifter för ungdomar på McDonalds och sänkt restaurangmoms ger inga inkomster till landet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons