Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda landstingets sessionssal!

Axel Sundström angav nyligen på VLT:s debattsida (19/12) skäl för att bromsa försäljningen av landstingets lokaler på Hållgatan. Jag håller med.

Annons

Naturligtvis borde det allmänna (läs Västerås Stad) fundera ett stycke över vad man skulle kunna använda attraktivt belägna lokaler till. Vi har inget stadsmuseum. Inte heller, konstigt nog, något industrihistoriskt museum trots att Västerås varit så viktig i landets tekniska utveckling.

Visserligen har vi i staden ett länsmuseum men där det mesta av samlingarna förvaras i magasin i Hallstahammar. Konstmuséet borde naturligtvis vara värda nya lokaler. Jämför med Eskilstuna där det finns flera industrihistoriska museer och ett nytt konstmuseum.

Jag vill slå ett slag för den vackraste samlingssalen i Västerås nämligen landstingets sessionssal. Byggnaden är som sagt mycket vacker och i sig ett konstverk. Ytterväggarna är sparade sedan Gamla sjukhemmets tid och till detta har man byggt en mycket väl passande entré med foajé, garderob och naturligtvis toaletter.

I byggnadens andra plan finns landstingets medicinhistoriska samlingar. Den vackra sessionssalen är akustiskt avstämd för musik och därför en mycket lämplig konsertlokal för kanske 400 personer. Under de flera tiotals år som den varit i bruk har det varit få konserter där eftersom mer eller mindre fasta pulpeter förfuskat lokalen ur konsertsynpunkt.

Lokalen är så vacker att jag ber västeråsarna att snabbt göra ett studiebesök därstädes för att då kunna konstatera, precis som jag, att lokalen borde bevaras för allmänna ändamål som föredrag, föreningssammankomster och konserter. Sessionssalens bevarande skulle inte stå i strid med Axel Sundströms förslag om museilokaler eller förvaltningsbyggnad.

Lars Erikols

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons