Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Radiobaserat bredband enda lösningen

Annons

Mälarenergi stadsnät har Västerås stads uppdrag att finna en lösning för kommunens alla invånare som vill koppla upp sig till Internet och andra bredbandsfunktioner. I centrala delarna och i tätorter har vi använt egen eller hyrd fiberanslutning. I vissa delar har vi kunnat hyra infrastruktur av Teliasonera (ADSL2+). I övriga delar finns egentligen endast en radiobaserad lösning som är ekonomisk genomförbar.

Den radiolösning som vi funnit fungera bäst är den nya standard som kallas Wimax (IEEE 802.16x). Standarden är framtagen och avsedd just för detta behov, att leverera en hygglig kapacitet i områden där ingen ekonomiskt tillgänglig infrastruktur finns.

Vad gäller frekvens, fältstyrka och effekt finns klart uttalade regler, lagar och direktiv från SSI och PTS. Dessa följer vi i minsta detalj. På samma sätt som Mälarenergi följer lagar som styr hantering av elektricitet, vatten och värme. Skulle någon myndighet sätta villkor utöver detta, följer vi naturligtvis även dessa. Vi anser att det inte ankommer på oss att bedöma och sätta regler utöver vad myndigheterna bestämmer.

För att ytterligare klargöra vårt beslut, vill jag berätta att vi har gjort omfattande undersökningar av alternativa möjligheter att erbjuda en ekonomiskt användbar lösning. Det framskymtar i debatten att befintlig infrastruktur av koppar kan användas, men vi kan konstatera att så är inte fallet. Vi har ingående arbetat med ortsgrupper i Haraker och i Romfartuna för att hitta sådana lösningar, men funnit att kostnaden blir alltför hög, eftersom omfattande kompletterande investeringar måste göras i telefonins kopparnät.

Alf Edgren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons