Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ragnar Hahn: Kraftvärmeverket stressas till riskfyllda investeringar

Annons

Jag var häromkvällen på ett informationsmöte som Mälarenergi anordnat för att belysa planerna på eldning av gas från en sopförgasningsanläggning. Intresset var ¿stort¿, vi var sju personer närvarande utöver personal från Mälarenergi.

Projektet går ut på att 100 000 ton sorterat avfall per år från Vafab skall förgasas och ledas in i panna 4 som är huvudproduktionsanläggning vid verket. Dessutom planeras 400 000 ton sopor per år importeras från Europa och förgasas och förbrännas också i panna 4. Det rör sig alltså om 500 000 ton sopor per år. Det är ju osäkert vad bränslet kommer att kosta. Det kan ju bli efterfrågan och högre pris om bränslet är så bra som beskrivits.

Problemen är naturligtvis många. Det är bland annat risk för högtemperaturkorrosion i panna 4, där överhettarna tar stryk och kan medföra halvårslånga avställningar för reparation.

Det är trångt och svårt att få plats med anslutande rör för bränslet utan att man demonterar befintlig värdefull utrustning. Gasen är extremt farlig. Panna 4, som är konstruerad för trycket 190 bar och ångtemperaturen 540 grader både efter högtrycksöverhettare och mellanöverhettare, är fullt modern och som det finns all anledning att vara rädd om. Pannan är flexibel och kan eldas med olja, kol, träpellets och torv. Kopplingen från panna 5 till Block 4 turbin har varit framgångsrik. Vidare hade verkets ledning erhållit uppdrag att elda upp kol i lager så snabbt som möjligt. Egendomlig ! Det vore ju bra att hålla ett beredskapslager av kol och som kanske aldrig behöver eldas upp. Det är som en försäkring.

Lars Netzler sade många gånger ¿Man ska inte låta det bästa bli det godas fiende¿.

Politikerna bör tänka på att man kanske kan tillåta en liten mängd kol även i framtiden om man kan undvika en riskfylld investering och risk för människoliv. Studera gärna hur bra vår skickliga personal sköter verket innan ni tar beslut. Verket är tillräckligt komplicerat redan nu.

Ragnar Hahn

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons