Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ragnhild Källberg (FP): Barn rår inte för sin fattigdom

Annons
13 procent. I dag lever cirka 3 700 barn i Västerås i familjer med låg levnadsstandard eller i hushåll med försörjningsstöd. foto: scanpix

Tillsammans kan vi underlätta vardagen för de barn som lever i fattigdom! Om det är Vasiliki Tsouplaki (V) och jag överens. Men jag kan inte acceptera hennes svepande analys om varför det över huvud taget finns fattiga barn i vårt Västerås.

”Statistiken visar dock tydligt att inkomstskillnaderna har ökat snabbare i Sverige de senaste åren”, skriver Tsouplaki i sin artikel.

Men det handlar inte om skillnaden mellan den som tjänar mest och den som tjänar minst – det handlar om levnadsstandard. Det handlar om hur många barn som lever i familjer med låg inkomststandard eller i hushåll med försörjningsstöd. Det är de två indikatorer som Rädda Barnen använder sig av i sin årliga rapport. I dag lever omkring 3 700 barn i Västerås i sådana familjer, ungefär 13 procent.

Barnfattigdomen ökade i Sverige under 1990-talet och det kan nämnas att 1997 var andelen fattiga barn i Västerås så hög som 22 procent! Andelen sjönk sedan ordentligt under några år för att sedan 2001 ha fastnat runt den procent vi fortfarande har i dag.

De barn som lever i fattigdom hittar vi framför allt bland ensamstående eller bland våra invandrarfamiljer.

Låt oss konstatera, att för att förhindra barnfattigdom så gäller det dels att arbeta för att färre familjer ska bli beroende av försörjningsstöd, dels att inkomststandarden ska förbättras för dem som har det allra sämst. Detta är mycket svårlösta frågor – inte minst därför att låginkomstfamiljer i de allra flesta fall är detsamma som familjer med ensamföräldrar och/eller är invandrar-familjer. Det är komplicerade utmaningar som vårt land har brottats med under lång tid och jag har inga illusioner om att vi helt kan lösa problemet lokalt i Västerås.

Däremot ska vi göra vad vi kan för att få människor i arbete i stället för att vara beroende av försörjningsstöd. Och vi kan definitivt göra något för att underlätta vardagen för de barn som helt oförskyllt lever i fattigdom.

Om det är jag ense med Tsouplaki – men låt oss slippa grunda analyser om orsakerna till barnfattigdom i form av ideologiska rundpallar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons