Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ragnhild Källberg (FP): Med serveringstillstånd följer ansvar

Det måste finnas regler och förordningar kring alkoholservering, annars riskerar missbruk sprida sig och framförallt ned i de yngre åldrarna. Detta insåg man redan för mer än ett sekel sedan.

Annons

Av den anledningen har vi en alkohollag, en skyddslag, som kompletteras av lokala riktlinjer.

Serveringstillstånd är ofta avgörande för om en krog klarar sin överlevnad eller inte – möjligheten till alkoholservering har mycket stor betydelse för en krogs lönsamhet. Därför vilar ansvaret enligt mitt förmenande mycket tungt på den som fått tillstånd.

Alla stadens krogägare har för att få serveringstillstånd genomgått kurser och ska veta vad som krävs för få tillstånd och för att behålla detsamma. 

Bland mycket annat lär man sig att enligt alkohollagen – alltså ingen lokal föreskrift – ska den som har serveringstillstånd sköta sina åtaganden gentemot skattemyndigheterna.

Får stadens tillståndsenhet kännedom om att det hos skattemyndigheten påvisats i utredning att ett företag inte följt lagen, så ska tillståndet ovillkorligen dras in. Det står tydligt i den av Sveriges riksdag stiftade alkohollagen.

Tillståndsenheten gör givetvis en grundlig utredning som kan ta flera månader i anspråk innan en tillstånd dras in. När krog-ägare påstår att straffet döms ut innan man utreder är det en sorglig missuppfattning eller sammanblandning av två olika myndigheters roller. Tillståndsenheten gör sin utredning och skatteverket har sin process.

Att det finns en särskild lag för alkohol visar på det speciella ansvar som åvilar innehavare av serveringstillstånd. 

I Västerås har vi många krogar och med några få undantag drivs de seriöst och med ansvarstagande alkoholservering. För alla krögare som kämpar med sina företag måste det finnas en trygghet i att alla bedöms efter samma mall – att exempelvis inte någon får en positivare bedömning för att man funnits länge i branschen.

Ur konkurrenssynpunkt vore det helt förkastligt att göra några som helst sådana undantag och att till exempel fiffla med skatten ska aldrig kunna löna sig. 

Ragnhild Källberg

ordförande

individ- och familjenämnden

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons