Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Raljant om friskolor!

Annons

Vi fick den 17 november svar från oppositionspartierna angående friskolefrågan. Svaret är ett myller av floskler och retoriska fraser. Att de borgerliga partierna tillsammans med miljöpartiet inte kan bemöta några av de problem som vi lyfter upp visar antingen att man är världsfrånvända, eller att man tycker att det är bra att friskolornas etablering medför svårigheter för den kommunala skolverksamheten. Varför väljer man att vara så förblindad av friskolorna och den så kallade valfriheten att man vägrar att bemöta vår oro?

I stället väljer man att hävda att vi förespråkar sovjetiska femårsplaner. Borgerlighetens sätt att debattera med vänsterpartiet har länge befunnit sig på sand-lådenivå, men det är tragiskt att även miljöpartiet sjunker till denna nivå.

Vi lyfter upp konkreta problem till diskussion, till exempel att friskolor medför planeringssvårigheter för den kommunala skolverksamheten, och får raljanta och intetsägande svar tillbaka.

Vi hade förväntat oss mer av politisk mognad av dessa ledande oppositionspolitiker!

Våra invändningar ska inte ses som kritik av den verksamhet och pedagogik som finns på stadens enskilda friskolor utan som en diskussion om organisation och ägandefrågor.

De fristående skolor som i dag finns har förstås också ett intresse i att det inte ska bli en överetablering och ökad konkurrens om eleverna.

Kommunen måste få ett större inflytande för friskoleetableringen då det är de folkvalda politikerna som har det ekonomiska och sociala ansvaret och kan ställas till svars av medborgarna.

Målet för oss är att föra en saklig diskussion för att kunna göra vad som är bäst för Västerås elever. I det ligger att kunna ha framförhållning, att kunna planera för skolverksamheten så att varje skola har lokaler och lärare som svarar upp mot antalet elever och deras behov när terminen startar. Vi kallar det att leva upp till kommunens skolpliktsansvar! Vilket system tänker borgarna och miljöpartiet införa om de tar makten efter valet?

Hans Larsson (v)

ledamot i utbildningsnämnden

Ingemar Lindbergh (v)

ersättare i barn- och ungdomsnämnden

Per Lithammer (v)

vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden

Vasiliki Tsouplaki (v)

ersättare i utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons