Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt till jämlik vård stärks

Är det rimligt att en patient ska vänta i månader på en operation eller annan behandling i sitt hemlandsting, om det samtidigt finns platser över för samma åtgärd i ett annat landsting?

Annons

Rolf Jansson (VLT 27 jan) har uppenbarligen missuppfattat innebörden av det förslag till ny patientlag som socialminister Göran Hägglund (KD) presenterat. Det handlar inte om att ”shoppa” sjukvård på lösa boliner.

Lagen föreslår att patienter ska ha möj- lighet att välja en utförare i ett landsting som har den kapacitet som hemlandstinget saknar. Det handlar alltså om att nyttja hela den svenska sjukvårdens kapacitet på ett bättre sätt.

Syftet med lagen är också att stärka patientens ställning och att främja patientens delaktighet. Det blir tydligare att patienten ska få information anpassad efter sina egna förutsättningar. Detta är inte minst viktigt för äldre och för barn.

En av de viktigaste och största utmaningarna för mig som lokal politiker och som kristdemokrat är jämlik vård. I Västmanland ser det tyvärr väldigt olika ut vilken vård man får och vilken hälsa man har, beroende vem man är och var man bor.

Dessa skillnader måste motverkas! Att då, som Rolf Jansson föreslår, begränsa den valfrihet västmanlänningarna har, tycker jag är fel väg att gå.

Behovet av vård ökar, och precis som Rolf Jansson påpekar är väl-färdens skatte- finansierade tjänster begränsade. För att klara framtidens uppdrag om en kostnadseffektiv, god och jämlik vård behöver Landstinget Västmanland hitta bra sätt att samverka mer över såväl läns- som kommungränser – inte mindre.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons