Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt till sjukpenning regleras i lagen

Annons

På ledarsidan i tisdagens VLT (8 februari) diskuteras vem som ska avgöra om en person har rätt till sjukpenning eller inte. I slutet av ledarspalten ställs frågan: "Och om det är Försäkringskassan som i slutändan avgör om man är sjuk eller inte - vad ska man då med läkarintyg till?"

Vi är övertygade om att de flesta läkare ser som sin främsta uppgift är att lindra, bota och behandla sjukdomar och inte att skriva läkarintyg.

Sjukskrivningar är många gånger nödvändiga, ibland för att man behöver vila och ibland för att man helt enkelt inte orkar eller klarar av att utföra ett arbete.

Vid våra kontakter med läkarkåren beskrivs att allt fler som uppsöker läkare uppger att syftet med besöket i första hand är att de vill bli sjukskrivna.

Rätten till sjukpenning är tydligt reglerad i lagen. För att få sjukpenning krävs att sjukdomen är sådan att man inte kan arbeta.

Bedömningen av arbetsförmågan ska göras dels utifrån vad det är för sjukdom och dels vad man har för arbete. Dessutom säger lagen att om det handlar om en långvarig sjukskrivning ska en prövning göras om arbetsgivaren kan omplacera eller genom enklare omskolningsåtgärder erbjuda personen annat arbete. Om inte det är möjligt ska Försäkringskassan pröva personens arbetsförmåga gentemot hela arbetsmarknaden.

Den enskilde läkaren har inte tid och resurser för att genomföra de här prövningarna.

Det är en av flera orsaker till att det slutliga ansvaret för att avgöra rätten till sjukpenning ligger på Försäkringskassan. Normalt gör vi de här prövningarna i samråd med den sjukskrivne, dennes läkare och arbetsgivare. Till vår hjälp har vi också ett antal försäkringsläkare med olika kompetenser. Dessutom har vi här i Västerås ett Försäkringsmedicinskt centrum som förutom läkare också har beteendevetare och sjukgymnaster och som i vissa fall utför mycket ingående utredningar, som kan ta allt ifrån en dag upp till fem dagar.

Vi har både respekt och förståelse för att det kan kännas jobbigt och ibland förnedrande för den enskilde att få sin sjukskrivning ifrågasatt. I normalfallet tvivlar vi inte på att personen är sjuk, men vi försöker avgöra om hon eller han trots sjukdomen ändå inte klarar av att arbeta.

Försäkringskassans huvudsakliga inriktning när det gäller de långa sjukskrivningarna är inte att ifrågasätta sjukpenningen, utan att i så många fall som möjligt samverka med andra aktörer för att försöka bidra till att den sjukskrivne rehabiliteras och kan återgå i arbete.

Det bör för tydlighetens skull påpekas att antalet indragningar eller nedsättningar av sjukpenning här i länet förra året uppgick till mindre än 1 procent av sjukfallen.

Robert Granath

Jan Vannfält

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons