Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RBU: Besparingarna i personlig assistans har blivit till ett stort demokratiproblem

Annons

Stoppa raset i personlig assistans

RBU menar att LSS undergrävs Foto: TT

Antalet assistansberättigade rasar i Sverige. Totalt är det nu nästan åtta procent färre som har statlig assistansersättning jämfört med när regeringen tillträdde. Det visar siffror som RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar har begärt ut från Försäkringskassan.

I Västmanlands län har antalet assistansberättigade minskat med nästan 6 procent sedan årsskiftet 2014-15. Idag är det 402 personer i länet som har assistansersättning, mot nästan 430 år 2014.

Totalt i Sverige har antalet assistansberättigade minskat från 16 158 för tre år sedan till 14 886 nu, allt enligt siffror från Försäkringskassan. Värst i landet är Jönköpings län, där nästan 25 procent färre har assistans idag, jämfört med för tre år sedan.

Totalt i Sverige har antalet assistansberättigade minskat från 16 158 för tre år sedan till 14 886 nu, allt enligt siffror från Försäkringskassan.

Regeringens besparingar i personlig assistans får kritik från många håll. Forskare lyfter de svajiga fusksiffrorna, som vilar på tvivelaktig grund. Läkare slår larm om barn som blir kvar på sjukhus långt efter att de är färdigbehandlade, bara för att familjen inte beviljas personlig assistans för barnet. Kommuner varnar för smyginstitutionalisering när föräldrar inte längre orkar ta hand om sitt barn med funktionsnedsättning. Föräldrar som inte får sova, som inte kan jobba.

När regeringen får frågor om neddragningarna inom personlig assistans hänvisas det alltid till domar. Men det är dimridåer.

När regeringen får frågor om neddragningarna inom personlig assistans hänvisas det alltid till domar. Men det är dimridåer.

Flera av domarna är gamla och har tidigare inte tolkats så hårt som nu sker. Regeringen säger att lagen inte har ändrats – och det är helt sant. Så vad har då hänt?

Försäkringskassan fick inför 2016 mycket tydliga besparingsdirektiv från regeringen i sitt regleringsbrev. Regeringen har alltså rundat riksdagen, som stiftar lagarna, och gått direkt på myndigheten och med detta åstadkommit den värsta försämringen för människor med funktionsnedsättning som vi sett i det här landet. Ett stort demokratiproblem, ett brott mot FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och en gigantisk tragedi för enskilda drabbade.

Det kan inte få fortsätta så här. Regeringen måste ta sitt ansvar. Det ska vara ordning och reda i välfärden och det är det inte nu.

Ge kontraorder till Försäkringskassan – det ska vara behoven som styr, inte snäva besparingskrav! Idag dumsparar man på en kostnadseffektiv reform och det leder till stora förluster samhällsekonomiskt.

När föräldrar inte kan jobba förlorar hela samhället på det. Den sittande LSS-utredningen måste få nya direktiv.

Som det är nu jobbar den efter att fortsatta besparingar ska göras i personlig assistans, trots att Försäkringskassan redan sparat sammanlagt sju miljarder kronor på två år, med sönderslagna liv som följd. Det kan inte vara bara pengarna som styr, människor med omfattande funktionsnedsättningar faller idag mellan stolarna, med förfärande resultat.

LSS är en rättighetslag som vi i Sverige har kunnat vara stolta över. Andra länder har tittat på vår assistansreform och imponerats. Idag är den sorgligt misshandlad.

RBU kräver: Återupprätta LSS! Ge LSS-utredningen nya direktiv! Styr upp Försäkringskassan!

Maria Persdotter

förbundsordförande i RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar

Vicki Skure Eriksson

ordförande i RBU Västmanland

Läs mer:

De demonstrerar mot besparingarna på LSS

Debatt: S: KD fuskar med sanningen om LSS

Debatt: L: Vänd inte assistansen ryggen Regnér

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons