Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regelkrånglet kostar Västmanland mer än 2 miljarder kronor

Annons

Besvärlig byråkrati och rigida regelverk för landets företag kostar jobb och pengar. Det har alla vetat. Nu levererar regeringens egen myndighet Nutek den exakta notan för regelkrånglet på varje område. Nyligen berättade Nutek att enbart arbetsrätten kostar svenska företag över 5,8 miljarder kronor varje år i blankett- och pappersarbete. Tidigare har Nutek uppskattat att det offentliga blankettraseriet kostar Sveriges företag mellan 60 och 70 miljarder kronor om året.

Bryter man ned den notan på län så betyder det att dessa tre regelområden kostar företagen i Västmanland mer än 2 miljarder kronor i administration - varje år. Men dessa notor stannar inte i företagen. Kostnaderna för regelkrånglet drabbar också deras anställda i form av lägre löner och jobb som inte skapas och företagens kunder i form av högre priser.

Översiktliga uppskattningar visar att den sammanlagda samhällsekonomiska kostnaden för det offentliga regelkrånglet kan vara så hög som 120 till 140 miljarder kronor om året - nästan 5 procent av den svenska BNP:n.

Folkpartiet och Allians för Sverige lovar att på fyra år minska de svenska företagens administrativa kostnader för samtliga statliga regelverk med 25 procent. Bland annat vill vi: Skapa enklare redovisningsregler för små företag. Alliansen vill slopa revision för små företag. Det är inte rimligt att de skärpta krav på redovisning som ställts på större börsnoterade företag efter flera skandaler i USA även ska gälla små familjeföretag.

Reformera miljöbalken som tillhör det mest kostsamma regelverket idag. Vi vill bland annat förkorta handläggning och begränsa antalet anmälnings- och tillståndspliktiga objekt. Förenkla Plan- och bygglagen som också lägger onödiga administrativa bördor på företagssektorn. Det måste bli lättare att söka bygglov. Vi vill också avsevärt förkorta handläggningstiderna i planärenden.

En stor - och växande del av regelverket för företagen - kommer från EU. EU tillåter dock undantag för små och medelstora företag. Dessa möjligheter har den svenska regeringen, till skillnad från regeringarna i Storbritannien och Finland, inte utnyttjat. En alliansregering kommer att göra detta.

Att förenkla och ta bort dyra regler är viktigt. Men det är minst lika viktigt att se till att inte nya dyra regler ersätter dem som försvinner. Vi vill därför införa ett offentligt organ med samma oberoende ställning som lagrådet, som granskar alla regeringsförslag innan de läggs på riksdagens bord. Regelrådet ska kunna stoppa alla förslag som inte uppnår sitt syfte på enklast möjliga sätt för företagen.

Att minska kostnaden för regelkrånglet är bland det viktigaste en ny regering kan göra för att se till att svenska företag blir mer konkurrenskraftiga och kan skapa fler nya jobb överallt i landet. Detta lovar vi att göra.

Karin Pilsäter

Agneta Berliner

Att minska kostnaden för regelkrånglet är bland det viktigaste en ny regering kan göra för att se till att svenska företag blir mer konkurrenskraftiga och kan skapa fler nya jobb överallt i landet, skriver riksdagsledamoten Karin Pilsäter (fp) och Agneta Berliner (fp), riksdagskandidat från Västmanland.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons