Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen är ansvarig för eländet

Annons

I en lång artikel frågar sig Solveig Ingemarsson (s) varför jag söker konfrontation i stället för samarbete. Samtidigt menar Ingemarsson att det är bra att jag som politiker ger mig in i den alkoholpolitiska debatten. Vi är överens om att politiker ska värna om våra barn och ungdomar och göra vad de kan för att förhindra att fler människor missbrukar och skadar sig av alkoholintag.

Konfrontation är dock inte något ovanligt i politiken. Även om vi må sträva mot samma mål, så syns de politiska alternativen bäst vid just konfrontation. Medlen, det vill säga hur vi i folkpartiet vill uppnå ett friskare samhälle med mindre alkoholmissbruk, är inte de samma som socialdemokrater hittills presterat. Ingemarssons regering har misslyckats med sin alkoholpolitik och helt tappat kontrollen över spritflödet. Dock vill jag och folkpartiet inte ta till de hårdhandskar som Ingemarssons partivän Thure Jadestig redovisade i några tidigare artiklar. Vi tror mer på förebyggande insatser och en satsning på den i dag eftersatta missbrukarvården.

Det är dock positivt att Ingemarsson också nämner det jag lyfte upp, nämligen informationsinsatser och förebyggande arbete. Men något mer konkret, några "nya infallsvinklar" saknas helt i Ingemarssons långa inlägg.

Inkonsekvent är det vidare att som Ingemarsson först förkasta den så kallade symtomteorin, som jag för övrigt sagt utgör en del av den totala förklaringsbilden till varför människor tar till flaskan, för att längre fram i artikeln skriva att det faktiskt kan vara så att det finns människor som super av olycka, arbetslöshet etcetera. Ingemarsson kanske ändå inte har någon annan uppfattning än jag?

Men eftersom jag blev replikerad, så deltar jag gärna i den alkoholpolitiska debatten då utvecklingen är mycket allvarlig, inte minst bland våra ungdomar. Därför vill jag redovisa för Ingemarsson varför jag är konfrontatorisk, och inte delar hennes politiska linje.

Lite fakta från Socialstyrelsen: l Den alkoholrelaterade dödligheten stiger.

l Våldsbrotten med anknytning till offer eller förövares alkoholkonsumtion ökar. Tre av fyra våldsbrott är alkoholrelaterade.

l Sedan 1995 har kostnaderna för socialtjänstens missbrukarvård skurits med dryga en miljard kronor (-20 procent). Därmed kan man inte leva upp till nuvarande lagstiftnings ambitioner.

l Missbrukarvården för kvinnor har stora brister.

l Tvångsvården av missbrukare befinner sig i kris. LVM-hemmen används som akutmottagning.

l Varje dag kör 14 000-16 000 bilförare onyktra i Sverige. Endast ett fåtal avslöjas och döms för sin brottsliga gärning.

l Alkoholkommittén pekar på att kontrollen vid försäljning av folköl till ungdomar är under all kritik - knappt 50 procent av butikerna kontrollerar legitimation.

Listan kan göras ännu längre, men detta är ett axplock av vad regeringen misslyckats med och vad en liberal alkoholpolitik skulle ta itu med efter valet 2006. Fram till dess fortsätter Solveig Ingemarssons regeringskamrater, med stöd av vänsterpartiet, att montera ned svensk alkoholpolitik.

Fortfarande kan informationen i skolan om alkoholens effekter bli bättre, liksom den viktiga kontakten mellan skola och föräldrar som är en förutsättning för att attitydarbetet kring alkohol ska lyckas. Personer som finns i riskzonen får inte som nu ignoreras och skickas mellan olika myndigheter. Missbrukare i behov av hjälp måste få rätt insats tidigt.

ROGER HADDAD

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons