Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen är fast i utgiftskarusellen

Annons

I dag presenterar Lena Hallengren regeringens ekonomiska vårproposition här i Västerås och i morgon inleder socialdemokraterna sin extrakongress om tillväxtfrågor. Det är dags att socialdemokraterna diskuterar hur vi ska få en bra ekonomisk utveckling på sikt och rädda jobb och välfärd.

Tyvärr verkar socialdemokraternas partiaktiva hellre diskutera fördelningen och högre skatter än hur Sveriges tillväxtproblem ska botas. Så gör också regeringen själv. Visserligen erkänner man nu att problemen med jobben och tillväxten är betydande. Men lösningen är inget mer än ett hopkok av blandade nya utgifter, uppenbart utan högre ambitioner än att kortsiktigt hålla uppe sysselsättningen, via AMS eller i kommuner, och byggsubventioner. Visst behövs personal i vård och skola, men ska vi verkligen betala med så mycket lånade pengar? Staten lånar sedan förra året och kommer att fortsätta låna under åren framöver.

Vad Sverige behöver är en satsning på jobb och företagande. Bara då kan vi få mer skattepengar till vården och skolan. Lån måste betalas tillbaka. Det blir inte lättare senare, när fler än i dag är pensionärer och färre i yrkesverksam ålder.

Det krävs mer långsiktiga åtgärder som ger bättre förutsättningar för företagande och gör det mer attraktivt att spara, investera och anställa. De förhållandevis billiga, men troligen mycket verkningsfulla, skattesänkningar på företagande och sparande, som regeringen talade så mycket om i vintras med företagarorganisationerna, hade varit välkomna. Men de har hittills visat sig vara hägringar, som det mesta annat regeringen talat om på tillväxtområdet. Samtidigt försvinner 3 000 jobb per månad i industrin.

Mer än en miljon människor i arbetsför ålder lever på sjukpenning, förtidspension, arbetslöshetsersättning eller socialbidrag i dag. Det är därför, inte på grund av konjunkturen, som vi lånar till statens utgifter. Men i grunden handlar det om människosyn, vilket samhälle vi vill ha. Ska vi stilla acceptera att ungefär var fjärde person i arbetsför ålder inte duger till? Inte kan bidra? Den långsiktiga ekonomiska utmaningen för ekonomin handlar om att nå en rimligare balans mellan antalet som jobbar och dem som inte gör det. De äldre blir allt fler och ska ha pension, de behöver vård och omsorg. Den demografiska utmaningen ligger närmare än vi tror. Redan om ett par år börjar de stora kullarna 40-talister att försvinna från arbetsmarknaden. Fler människor måste i arbete genom att minska sjukskrivningar och förtidspensioner och genom att förbättra integrationen. Det är kanske den viktigaste insatsen vi kan göra för att öka tillväxten och trygga välfärden på sikt.

Dessa utmaningar kräver lösningar. Den socialdemokratiska regeringen sitter med sina stödpartier fast i utgiftskarusellen och löften om kortare arbetstid och friår. Så får vi bara nedskärningar att fördela. Det behövs ett liberalt alternativ.

KERSTIN HEINEMANN

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons