Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen har misslyckats

Annons
Ger krisstöd. EU-kommissionen har beviljat Sverige krisstöd för den höga ungdomsarbetslösheten. Foto: TT

Ungdomsarbetslösheten i Sverige är nu så hög att EU-kommissionen har beviljat krisstöd till ett antal regioner i vårt land. Västmanlands län har tillsammans med Värmland, Dalarna, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland, Skåne och Blekinge beviljats krisstöd på drygt en miljard kronor.

EU-parlamentet fattade i höstas beslut om att bevilja ett särskilt krisstöd till de regioner i EU där ungdomsarbetslösheten är högre än 25 procent. Förutom Sverige, kvalificerar sig också exempelvis Portugal, Irland, Grekland och Spanien.

Ungdomsarbetslösheten i Sverige är i dag högre än när regeringen Reinfeldt tillträdde och i dag står 90 000 unga utan jobb. Varför ser det så illa ut i Sverige?

Varför befinner sig Sverige nu tillsammans med de så kallade kris- länderna och inte bland de länder som vi annars brukar ha mycket gemensamt med – exempelvis Österrike, Danmark och Finland?

Jo, den svenska regeringen har en övertro på att skattesänkningar allena ska fixa jobben. Men jobbskatteavdrag, bolagsskattesänkning, restaurangmomssänkning och alla de andra skatte- sänkningarna – sammantaget på över 130 miljarder kronor – har inte alls haft den effekt som regeringen trodde.

Det är uppenbart att regeringens politik inte fungerar. De ungdomar som har allra svårast att få jobb är nämligen de som saknar utbildning.

Ändå håller man fast vid att skattesänkningar är det som ska lösa ungdomsarbetslösheten. Vi social-demokrater vill se en annan väg för Sverige.

Vi har avsatt medel i vår budget för att varje ung arbetslös ska erbjudas praktik, utbildning eller jobb inom 90 dagar. Vi kallar det 90-dagarsgarantin.

• Vi vill införa utbildningskontrakt för att få unga som saknar gymnasiekompetens att avsluta sin gymnasieutbildning. Det innebär att alla arbetslösa ungdomar utan gymnasieexamen måste påbörja eller fortsätta sin gymnasieutbildning för att berättigas ersättning från samhället.

• Vi vill göra yrkes-introduktionsjobb till en fungerande insats som ger unga nyanställda möjlighet att kombinera jobb med utbildning.

• Vi vill investera i fler utbildningsplatser på universitet, högskola och Komvux samt i Yrkeshögskolan.

I Västerås har vi Socialdemokrater gått före och infört ett ungdomskontrakt som bland annat innebär att ungdomar under 25 år utan fullbordad gymnasieutbildning får anställning på halvtid i stadens verksamheter och på den andra halvtiden läser in gymnasiekompetens.

Regeringens plan sammanfattas i tre ord: ”business as usual”. Trots rekommendationer från EU-kommissionen om att Sverige mer aktivt måste bekämpa ungdomsarbetslösheten, väljer regeringen att fortsätta i samma spår som tidigare.

Inga nya idéer eller initiativ. Nu är snart två mandatperioder med en borgerlig regering till ända. När vi nu summerar och gör bokslut sticker ungdoms-arbetslösheten ut.

Stefan Löfven har lovat att det första beslut en socialdemokratisk regering fattar är att införa en 90-dagarsgaranti. Varenda ung kille eller tjej ska erbjudas riktiga insatser från dag ett. Ingen ska någonsin börja sitt vuxna liv med att vara långtidsarbetslös.

Skillnaden i svensk politik står mellan fortsatta skattesänkningar som visat sig ge dålig utdelning eller aktiva insatser som garanterar våra ungdomar jobb, praktik eller utbildning inom tre månader.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons