Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen har svikit de äldre

Annons

Det är rimligt att förvänta sig att det svenska samhället tar väl hand om sina gamla. Men det gör vi inte i Sverige i dag. Skandalerna som avslöjas inom äldreomsorgen duggar tätt. Oviljan att se att även äldre människor är olika och socialdemokraternas oförmåga att prioritera äldreomsorgen har skapat stora brister i omsorgen av våra äldre.

Här i Västmanland har länsstyrelsen särskilt lyft fram bristande kunskaper om Lex Sarah, bestämmelsen som innebär att den som arbetar med att ge service och omvårdnad till äldre och funktionshindrade är skyldig enligt lag att anmäla övergrepp och brister i omsorgen. Vidare har länsstyrelsen kritiserat problemet med att verksamheten är uppbyggd efter kommunens regler utan att ta hänsyn till individuella behov. Alla får samma typ av aktiviteter, oavsett behov. De äldre får helt enkelt anpassa sig till kollektiva aktiviteter som ska passa alla. Dessutom har Västmanlands länsstyrelse uppmärksammat den låga bemanningen, vilket påverkar innehållet i vård och omsorg så att enbart medicinska och praktiska insatser utförs. Och problemet med ett stort antal anställda per chef och stora ansvarsområden kvarstår.

Socialdemokraterna försöker lappa och laga ett system som är fel i grunden. Vi vill vända på perspektivet: verksamheten ska styras av de äldres behov, inte av kommunens planering. Vi vill ge de äldre och deras anhöriga möjlighet att ställa krav på verksamheten och rätt att välja den verksamhet som passar dem.

Det är något kusligt med ett samhälle som har en strikt djurskyddslag med miniminivåer för husdjurens rättigheter; bland annat har kor rätt till utevistelse, vilket gamla inte har. Det behövs en uppsättning rättigheter för de äldre, något vi kallar en omsorgsgaranti. Garantin ska gälla stort som smått, från rätten till god medicinsk omvårdnad till rätten att komma ut i friska luften eller duscha regelbundet. Om kommunen inte uppfyller rättigheterna ska avgifterna betalas tillbaka.

20 år efter att Bengt Westerberg och folkpartiet drev frågan om rätt till eget rum ökar nu andelen äldre som mot sin vilja tvingas dela rum med andra - 2 969 personer på äldreboenden delade i oktober 2004 rum med någon som inte är anhörig. Även rätten till eget rum ska ingå i omsorgsgarantin. För oss som liberaler är det oacceptabelt att en äldre människa inte kan göra det som vi andra tar som självklart, nämligen att stänga dörren om sig och vara i fred.

Många äldre känner en berättigad oro för att det inte ska finnas ett äldreboende den dag de inte klarar att bo kvar hemma. Socialdemokraterna har svikit de äldre i boendefrågan. I den senaste valrörelsen lovade de 10 000 nya platser i äldreboenden - i stället har det blivit 10 000 färre. För boendeplatser vill vi ha en ännu skarpare garanti. Den som behöver vänta längre än vad som är skäligt ska själv få förfoga över de pengar som en plats hade kostat. Pengarna ska kunna användas för att betala hushållstjänster, anpassningar av bostaden eller annat som i någon mån kan kompensera att man inte får den plats man har rätt till.

Det är viktigt att omsorgsgarantin också kombineras med valfrihet. Behoven är lika många och lika olika som himmelens stjärnor. De äldre och deras anhöriga ska själva välja innehållet i äldreomsorgen och vem som ska ordna det. Den som vill kan välja kommunens egen hemtjänst, men lika gärna något företag, kooperativ eller ideell förening så länge de lever upp till kommunens kvalitetskrav. Kommunens huvudsakliga uppgift ska vara att bedöma hur mycket omsorg den enskilde har rätt till på skattebetalarnas bekostnad.

Många kommer säkert att välja den hemtjänst som kan erbjuda att det i så stor utsträckning som möjligt är samma vårdbiträde som kommer hem och hjälper till varje gång. Då blir det konkurrens mellan de olika utförarna. Den som kan erbjuda den bästa tryggheten sätter press på de andra.

Av alla de brister vi ser i det svenska samhället är det äldreomsorgens låga kvalitet som är den mest akuta. De äldres otrygghet drabbar inte bara dem själva, utan också deras anhöriga och alla som har börjat känna av de första ålderstecknen. Därför har folkpartiet valt att göra sin största satsning här i budgetförslaget i riksdagen. Vi föreslår en och en halv miljard om året till att utveckla äldreomsorgen. Framför allt är pengarna tänkta till de kommuner som inför en omsorgsgaranti, och därmed ger de äldre och deras anhöriga möjlighet att kräva att få vad man kan begära av ett anständigt samhälle.

Marit Paulsen

2:e vice ordförande i folkpartiet

Erik Ullenhag

socialpolitisk talesman (fp)

Kerstin Heinemann

riksdagsledamot (fp) från Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons