Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen jagar byggmaterial på fel ställen

Annons

Medvetenheten om värdet av frihandel för ett litet land som Sverige löper som en röd tråd i modern tid. Men den fria handeln har aldrig handlat om annat än varor. När det gäller tjänster och service välkomnas inte fri konkurrens, tvärtom ses den som ett hot mot välfärden. Gärna billiga prylar från låglöneländer, men inte tjänster.

Inkonsekvensen kan förefalla märklig, inte minst som resultatet kan bli att Sverige totalt sett blir sämre rustat att möta förändringar. Det är inte heller enkelt att förklara för medarbetare i svensk industri varför kunskapen om hur man producerar en vara inte ses som angelägen, medan kompetensen att installera och serva samma vara är oumbärlig och måste skyddas.

För vår bransch får det märkliga följder. Efter omläggningen av bostadspolitiken mot efterfrågestyrt byggande har regeringen arbetat febrilt för att pressa ned byggkostnaderna till nivåer där det blir möjligt att nyproducera hyresrätter trots regleringar och skatter. I jakten på sänkta kostnader har byggmaterial lyfts fram som exempel på område med sparpotential.

På regeringens uppdrag har Boverket därför lagt stora resurser på att handgripligen stimulera import av byggmaterial. Inom ramen för projektet har varor importerats från Kina, Thailand och Polen med flera länder för att "visa att det går". Och visst går det att spara pengar. Allt kan köpas billigare någon annanstans, men jämförelserna måste vara rättvisande. Värdet av garantier, närhet till service och reservdelar samt hänsyn till miljö måste till exempel värderas korrekt. Det handlar även om att se kostnaden ur ett livscykelperspektiv för varan.

Att skattemedel används i syfte att påskynda en process som ytterst kommer att försvåra för tillverkande industri att stanna i Sverige kan förefalla märkligt, men är en realitet. Frågan är om effekterna blir de avsedda, det vill säga lägre produktionskostnad för bostäder?

Tillverkande industri har kunskap om material och processer. Byggmaterialindustrierna sitter på en av nycklarna till utveckling av svenskt byggande mot ökad prefabricering, industriellt byggande och bättre samverkan. Utan tillverkande företag kommer utvecklingsavdelningar på sikt att stängas och kunskaper gå förlorade. Utvecklingen av byggandet försvåras om valet av produkt alltid handlar om det för tillfället lägsta priset på spotmarknaden.

Internationaliseringen är en oundviklig och positiv kraft som måste bejakas. Konkurrensen driver oss att fundera på hur vi kan bidra till effektivare byggande och skapa mervärde för våra kunder.

Men i strävan att utveckla byggandet vore det mer konstruktivt om statens engagemang tog sig andra uttryck än att finansiera resor jorden runt i jakt på det billigaste byggmaterialet. Det saknas inte utmaningar. Att forcera arbetet med gemensamma standarder inom EU, som öppnar fler marknader för svenska produkter, är ett exempel. Stöd för design och forskning som underlättar export är ett annat.

HANS EWANDER

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons