Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen omfördelar till dem som redan har

Annons

Den nya regeringen rivstartar med de åtgärder den anser vara mest angelägna. Jobbavdrag som ger mer åt dem som tjänar mer och höjd a-kassa och borttaget avdrag, som märks mest för dem som tjänar minst. Den riktigt stora omfördelningen till förmån för dem som har mest sker dock genom ändringar i reglerna för fastighetsskatt.

Villaägare i Djursholm, Lidingö och Saltsjöbaden liksom deras kamrater i fashionabla förorter i Göteborg och Malmö kan med all rätt jubla. Och för all del, det finns en och annan som kan vara belåten i Västerås också. Det stora klippet gör vi som bor i lågbelånade bostadsrätter i centrala Stockholm.Minskad fastighetsskatt och borttagen schablonbeskattning gör att den redan låga årsavgiften (417 kronor per kvadratmeter) i den förening där jag bor nu kan sänkas med minst 10 procent. De redan höga värdena på villor och bostadsrätter trissas upp ytterligare. Det blir inte billigare att bo för den som skall köpa sig en ny bostad i Stockholm. Men vi som redan bor här privilegierat får en ökad förmögenhet att förvalta.

De flesta boende i bostadsrätter, liksom vanliga hyresgäster och villaägare utanför den överhettade bostadsmarknaden i storstäderna får liten eller ingen sänkning alls. Genomförs den tänkta kommunala fastighetsavgiften kan det till och med leda till höjda bostadskostnader i stora delar av landet.

Jag har under tidigare år utrett bland annat bostadspolitiska frågor. Det nuvarande systemet har sina brister. Också uttaget av fastighetsskatt kan för några leda till orimliga konsekvenser. Dessa brister kan och bör rättas till. Helt klart är dock att den nya regeringen nu genomför en omläggning till nytta för ett fåtal. Omläggningen innebär också en regional omfördelning till förmån för boende i storstadsregionerna. Vad det detta som centerväljare röstade för?

Professor Stellan Lundström har i Dagens Industri sammanfatta konsekvenserna av omläggningen på ett utmärkt sätt:

?Fastighetsskatten är ju mycket mera komplicerad än vad som framgår i ett hastigt tillkommet valmanifest. Den ingår som en del i kapitalbeskattningen och vill man göra den kommunal hamnar man direkt i en diskussion om skatteutjämningssystmet. Fastighetsskatten är från samhällets sida en bra skatt! Förekomsten av en fastighetsskatt ökar rörligheten i fastighets- och bostadsbestånden. En skärpt reavinstskatt har motsatt effekt - den låser in folk. Sveriges framtida ekonomiska tillväxt förutsätter ökad rörlighet på bostadsmarknaden, därför borde regeringen i första hand ägna sig åt andra skatter och söka finansieringen av en skattesänkning på annat håll. Sänks fastighetsskatten - allt annat lika - höjs fastighetspriserna. De som redan är ägare till fastigheter ska naturligtvis vara glada om fastighetsskatten sänks. Det stärker hushållskassan och höjer fastighetsvärdet?.

Stellan Lundström uttrycker ingen värdering. För mig är slutsatsen självklar. Regeringen omfördelar stora belopp till dem som redan har. Dessa pengar kunde ha använts för att förbättra åldringsvården, till nya resurser i skolan och till en verkligt jobbstimulerande politik. Regeringen kunde med andra ord ha använt de resurser som nu finns för att åtgärda de problem som man valdes för att lösa. Nu förslösas resurserna och delas ut till några. Det är mycket mer klandervärt än att finansministern för tio år sedan anlitade en och annan svart barnflicka.

Jan Rydh

Regeringen omfördelar stora belopp till dem som redan har. Dessa pengar kunde ha använts för att förbättra åldringsvården, till nya resurser i skolan och till en verkligt jobbstimulerande politik, skriver Jan Rydh, före detta landshövding i Västmanlands län.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons