Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen underminerar kommunernas ekonomi

Annons

Trots att Persson, Ringholm, Lövdén och andra statsråd ständigt predikar om vikten av att uppnå målet om budgetbalans, förstör man möjligheten för kommuner och landsting att uppnå detta mål, anser Elisabeth Unell.

Regeringen har i vårbudgeten 2004 föreslagit att statsbidragen till kommuner och landsting minskas med 2,6 miljarder under andra halvåret 2004. Regeringen hävdar att detta är en konsekvens av förra årets förändrade pensionsskatteregler. Den föreslagna indragningen är lagstridig eftersom den sker under innevarande år. Regeringen har då valt att lägga ett särskilt lagförslag som möjliggör indragningen.

Den socialdemokratiska regeringens agerande är uppseendeväckande. Att göra en indragning under innevarande år kommer att undergräva ekonomin i Västerås stad. Möjligheten att genomföra åtgärder i syfte att spara in det indragna statsbidraget är mycket liten i och med att åtgärder ska vidtas på mycket kort tid. Trots att Persson, Ringholm, Lövdén och andra statsråd ständigt predikar om vikten av att uppnå målet om budgetbalans, förstör man möjligheten för kommuner och landsting att uppnå detta mål. Kommuner och landsting är beroende av stabila spelregler, vilket regeringen struntar i.

I slutändan är det skolan, sjukvården och de funktionshindrade som får ta konsekvenserna av regeringens handlande.

I Västerås ger det förödande konsekvenser för innevarande års budget. 25 miljoner kronor minus för förändrade pensionsskatteregler. Förutom detta tillkommer också försämrade prognoser för skatteintäkterna. Vilket gör att prognoserna för Västerås stad visar på ett stort underskott för 2004 på cirka 55 miljoner och detta innan vi vet hur styrelser och nämnder klarar att hålla sina ramar.

Den nämnda indragningen är tyvärr bara ett exempel i raden av de beslut som undergräver kommunernas och landstingens ekonomi. Regeringen har under de senaste åren fattat beslut om kostnadskrävande reformer som finansierats av kommunerna. Finansieringsprincipen, vilket stadgas i grundlagen, följs inte utan kommunerna och landstingen får stå för en stor del av notan.

Statsbidragen till kommuner och landsting har urholkats i snabb takt eftersom de inte har följt de ökade kostnaderna för löner och priser.

ELISABETH UNELL

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons