Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen urholkar biståndet!

Annons

Mandatperiodens första riksdagsår har avslutats. Därför är det intressant att se hur den nya regeringen och i synnerhet moderaternas biståndspolitik har tagit form.

För det blev ju så att moderaterna, som över tiden visat minst intresse för biståndsfrågor, dessvärre fick ansvaret för de här frågorna i regeringen. Det kan inte vara lätt att hantera ett verksamhetsområde när budgeten är för liten - det är vad de flesta politiker brukar få göra - men för biståndsministern Gunilla Carlsson (m), är det precis tvärtom.

Hon har att hantera en budget som moderaterna tycker är för stor. Senast kommenterade hon storleken på biståndets omfattning i Göteborgsposten den 30 maj med orden "Jag skulle kalla det en förbannelse". Därför är det inte överraskande att detta första verksamhetsår har inneburit återkommande attacker mot biståndsbudgeten.

I höstas togs 1 500 miljoner kronor från biståndsbudgeten till skuldavskrivningar. Detta var det första den nya regeringen gjorde inom detta område, trots att övriga allianspartier före valet klart uttalat sig mot detta. Nästa angrepp på biståndet kom i vårbudgeten, då ytterligare 700 miljoner plockats ur budgeten, denna gång till flyktingmottagandet.

Under våren har regeringen i en rad sammanhang uttalat sig och även träffat företrädare för olika organisationer. Budskapet har varit klart: Sverige ska inte verka för att ändra regelverket för att öppna för bistånd för militära insatser.

Trots detta, och utan förvarning eller förankring i utrikesutskottet, åkte regeringens representant till OECD:s DAC-kommitté, (biståndskommittén) som fastställer regelverket för vad som får kallas bistånd, och drev, som enda europeiska land, frågan om att öppna biståndet för säkerhetsinsatser.

Detta är sensationellt och avslöjar i all sin nakenhet regeringens dagordning: att öppna för biståndsresurser till militära ändamål.

När sedan biståndsministern i andra sammanhang försöker förklara detta pratar hon om att ge möjlighet till utbildning i mänskliga rättigheter för afrikanska soldater. Men då har man läst på dåligt. Den formen av insatser ryms inom gällande regelverk. När vi den 1 juni debatterade biståndet i riksdagen tillstod till exempel Alf Svensson (kd) att detta skett utan att man från moderaterna förankrat detta med andra partier i alliansen!

Sverige var det enda land i Europa som reserverade sig för att detta skulle ske. Länder som Danmark, Storbritannien och en rad andra europeiska länder reserverade sig mot detta. Sverige var det enda land som drev den här linjen i Europa. Motivet var att man ansåg att det var fel att öppna biståndet för vidare ramar "i ett läge då det är svårt nog som det är att få in pengar till de insatser som så väl behöver genomföras".

Moderaternas syn på bistånd är oroande och kan komma att få stora konsekvenser för fattiga människor i världen. Sverige kan tappa sin ledande roll i världssamfundet om den här utvecklingen får fortsätta.

När Gunilla Carlsson sammanfattar sin biståndssyn i slutet av maj på Utrikespolitiska institutet säger hon: "Men hur paradoxalt det än kan tyckas är jag övertygad om att lösningen på tredje världens problem inte alltid heter mer pengar. De av er som hört mig tidigare vet att jag gärna citerar min pappa. Glöm inte, brukade han säga, mest pengar vinner inte. Och så är det."

Men i det här sammanhanget är det ju fråga om precis den motsatta. De människor vi kämpar och arbetar för inom biståndet är de som inte har några pengar alls. Därför är det oerhört bekymmersamt att man i grunden har den här synen som utgångspunkt. Vi hoppas verkligen att allianspartierna gör en ökad insats för att försvara biståndets integritet, för om detta är vad vi kommer att få se ännu mer av i fortsättningen kommer striden fortsatt att bli het. Vi kommer inte att acceptera att biståndet, som är tänkt att vara fattigdomsbekämpande, gröps ur och äts upp tugga för tugga.

Kent Härstedt

Riksdagsledamot (s) Utrikesutskottet

Olle Thorell

Riksdagsledamot (s) Utrikesutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons