Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringens förslag om försvaret ohållbart

Annons

Den 2 december avslutade riksdagens försvarsutskott sitt arbete med regeringens förslag om hur framtidens försvar skall utformas och den 15 december beslutar riksdagen som helhet om regeringens proposition. Allians för Sverige, bestående av de borgerliga partierna, önskade en bred uppgörelse om försvaret, vilket gjorde att vi sökte en överenskommelse med socialdemokraterna.

Tyvärr tog inte socialdemokraterna den chansen. I stället valde man att göra upp med vänsterpartiet och miljöpartiet, två partier bestående av både uttalade kommunister och försvarsmotståndare, som aldrig förr tillåtits vara med och bestämma om försvaret. Detta resulterade i att försvarsmakten tvingas till stora besparingar i närtid. Försvaret ställs därmed inför en omöjlig situation - att utföra de uppgifter som åläggs i propositionen inom ramen för regeringens mycket snäva budget.

Processen kring regeringens förslag till ny grundorganisation reser en rad frågor. Inför och efter regeringens proposition Vårt framtida försvar har Allians för Sverige nåtts av en strid ström av uppgifter som var för sig och tillsammans påvisar stora brister i underlaget som beskrivs som ogrundat. Förslaget till grundorganisation har inte heller remissbehandlats.

Vi ställer oss också starkt kritiska till förslagets effekter vad gäller personalförsörjning och personalpolitik. Ambitionen om fler kvinnor och unga i försvaret blir heller inte mer än ett luftslott. Regeringens politik leder till att totalt 5 000 försvarsanställda förlorar arbetet.

Regeringens svek sätter också krokben för vår internationella förmåga. Trots regeringens ökade ambitioner för internationellt deltagande, är de snålt tilltagna utbildningsplatser som anvisas långt ifrån tillräckliga för att personalförsörja insatserna. Risken är därmed överhängande att svenska män och kvinnor kommer att sändas ut utan bästa möjliga utbildning och utrustning.

Sammanfattningsvis är socialdemokraternas val att söka gemensam sak med stödpartierna ett svek mot det svenska försvarets framtid, både vad gäller den nya grundorganisationen, personalförsörjningen och personalpolitiken samt försvarets förmåga att bidra till fred och säkerhet i vår omvärld. Den nödvändiga omställningen av försvaret försvåras kraftigt.

Regeringens förslag är varken hållbart eller genomförbart. Mot denna bakgrund avslår Allians för Sverige regeringens proposition. Vi menar att riksdagen borde ge regeringen bakläxa och uppdra åt den återkomma med ett nytt förslag. Ett förslag som ger oss möjlighet att utveckla ett fungerande försvar, såväl nationellt som internationellt.

Ola Sundell (m)

Allan Widman (fp)

Eskil Erlandsson (c)

Erling Wälivaara (kd)

Samtliga ledamöter av riksdagens försvarsutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons