Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regimen i Iran - ett globalt hot

Annons

En modig iranska besökte nyligen Västerås, en kvinna som avslöjar saker om Iran som normalt inte behandlas i svensk press. Hennes budskap borde skaka om vår västerländska godtrogenhet i grunden.

Många har haft uppfattningen att mullah-regimen i Iran håller på att liberaliseras, men detta är långt ifrån sanningen. Mouna Zadeh från den iranska demokratirörelsen säger tvärtom att läget förvärrats. Under den "liberale" presidenten Khatami har fler oppositionella avrättats i Iran än någonsin tidigare. Och med den nyvalde presidenten Mahmoud Ahmadinejad har läget förvärrats än mer. För nu har Iran fått en mycket blodbesudlad president, en man som personligen avrättat mer än 1 000 personer, en man som ligger bakom

flera internationella terrordåd, en man som öppet talar om en islamisk revolution som syftar till världsherravälde.

Var 47:e sekund avrättas någon i Iran. Regimen drar sig inte för att avrätta barn.

Men den iranska regimen är inte bara ett hot mot det egna folket, utan i hög grad också mot omvärlden. Iran gör allt för att destabilisera situationen i Irak. Enligt Mouna Zadeh kommer inte situationen i Irak att förbättras så länge Iranregimen tillåts att ostört understödja motståndsgrupperna i Irak.

Hennes besvikelse över EU är stor. EU:s Iranpolitik består av ständiga eftergifter för att uppnå handelsavtal med Iran. Iran har ju ett mycket starkt vapen

i sina oljetillgångar. Iran har också en långsiktig strategi att eliminera Israel, men enligt Mouna Zadeh stannar det inte vid det, mullahregimen utgör ett påtagligt globalt hot, inte minst genom sin inriktning på att utveckla kärnvapen.

Motståndsrörelsen i Iran är mycket stark, trots de ständiga avrättningarna har den inte kunnat skrämmas till tystnad.

I stort sett varje dag pågår demonstrationer mot regimen i Iran. Vad Mouna Zadeh önskar är att omvärlden åtminstone förhåller sig neutral, och inte stöder den brutala, blodbesudlade fundamentalistregimen i Iran.

Stefan Sturesson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons