Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionen behöver en strategi

Annons

Regionen behöver en tydlig strategi för att möta den allt starkare konkurrensen om jobben inom data/elektronik. Alla känner i dag till den ökade konkurrensen från öster, alla har sett och hört i media att både produktion och utveckling av produkter håller på att flyttas utomlands. Detta är inget nytt, det har hänt till exempel inom varvsnäringen, bland annat Uddevalla råkade illa ut när den konkurrerades ut av Asien. Nu kan det bli likadant i Västerås, vi har en stark elektronisk industri som blir utsatt för en allt starkare konkurrens. Naturligtvis vill vi motverka detta på alla sätt. Men en synlig och förankrad strategi bör finnas i samhället.

I många verksamheter som jag har arbetat i går det inte att få till en framsynthet. Man varnar för vissa risker som slår in med stor sannolikhet, men det händer inget. Det blir en massa aktiviteter när man är i krisen och då kostar det. Tyvärr kan en stor kris i Västerås omkullkasta våra fina visioner, eftersom regionen till stor del bygger på en stark industri. Många gånger förvånas jag över hur chefer inte kan se längre än några månader framåt och om det fortsätter så dödar man sin egen verksamhet en bit i taget. Eftersom detta är ett samhälligt problem, så bör samhället försöka få till en gemensam strategi.

Regionen har i dag en stark industri, Almi, Teknikbyn, Mälardalens högskola, forskningsråd, nya företag med flera. Detta är bra och vi skall vara glada att vi har alla dessa aktiva spelare i dag. Vad kan vara de svaga länkarna i strategin i dag? Jag anser att det är kopplingen mellan delarna och svårigheterna att få dem att fungera som en helhet. Högskolans styrka är tid, kreativitet och validerad forskning men samtidigt brist på ingenjörskunskap och affärstänkande. Industrin har ingenjörs- och affärskunskapen men brister i förverkligande av nya idéer utanför affärsområdet och har dessutom ont om tid. Detta ger hål i flödet mellan idéer och nya företag, vissa avancerade företags idéer ramlar helt enkelt ner i ett hål och försvinner. Vi kan inte vänta på att alltid starka personer skall driva fram företagen, vi måste även oegoistiskt stöda andra som vi anser har en chans. Blir vi regelstyrda och egoistiska, då har vi problem.

Alltså ni som är ansvariga inom området, skapa en strategi nu, inte i morgon!

Lennart Lindh

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons