Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionförstoring ger bättre snöröjning

Annons

Vad är det som är bra med större regioner? Vem tjänar egentligen på det? Nyligen medverkade vi på en serie konferenser där en färsk långtidsutredning från länsstyrelserna i StockholmMälarregionen presenterades. Utredningen visar att en ökad regionförstoring leder till att vi får en lägre ekonomisk risk, lägre ohälsotal, högre löner och högre tillväxt. Och vem vill inte ha det?

För 30 år sedan bestod Stockholm-Mälarregionen av 30 arbetsmarknadsregioner. I dag har vi 11. Om utvecklingen fortsätter och vi i stället skapar tre arbetsmarknadsregioner så pekar samma utredning på att vi skulle tjäna 11 miljarder mer per år! Helt enkelt beroende på att fler människor skulle kunna byta jobb lättare - och få bättre betalt.

Större regioner skapar nämligen det som forskarna kallar "multispecialisering". I en allt mer globaliserad värld blir tillgången till många olika slags specialister alltmer utslagsgivande och det är en viktig förklaring till de stora och täta regionernas växande betydelse. Bara där finns en bredd på toppen.Vi ser också att Stockholm-Mälarregionens kluster har haft en betydligt starkare utveckling jämfört med den offentliga sektorn och övriga delar av näringslivet.

Med en fortsatt regionförstoring ser framtiden mycket ljus ut för vår region. Men allt är inte frid och fröjd. Samtidigt som vår region har en mångfald som ger oss stora möjligheter, fungerar integrationen alldeles för dåligt. Idag står alldeles för många invandrare utanför arbetsmarknaden, ett resursslöseri som vi måste göra någonting åt. Att öka integrationen är en av de riktigt stora utmaningarna för vår region. De senaste 15 åren har arbetslösheten bland invandrare ökat dramatiskt i stora delar av vår region. Och tuffast ser det ut på mindre orter. Återigen pekar länsstyrelsernas utredning på att det är en storstadstillväxt som behövs för att klara detta.

I dag räknas de 65 kommunerna i Stockholm, Sörmland, Örebro, Västmanland och Uppsala län till Stockholm-Mälarregionen. Men egentligen sätts gränserna för en funktionell region i praktiken av restiderna. Därför är det viktigt att förkorta dem. Speciellt om regionförstoringen ska gälla alla, även lågavlönade, så spelar prissättningen på resandet roll. Det är inte bara en jämlikhets- och jämställdhetsfråga utan höjer också tillväxten.

I ett svenskt perspektiv är Stockholm stort. Men på den globala arenan alldeles för litet. Därför är det viktigt att vi får till ett bra samspel mellan huvudstaden och andra kommuner i regionen. Det handlar om att poola resurser och att riva staket. Det är också viktigt att vi hjälps åt att skapa förståelse för att det är som är bra för Stockholm är bra för Sverige - och tvärtom. Sverige behöver en stor, tät huvudstadsregion.

I studien Växande branscher (RTK, Storstadspolitik 2003:8) pekar forskarna tydligt på att många produkter och tjänster som först lanserats i storstaden sprids i nästa skede i resten av landet. Allt tal om "närande och tärande landsändar" är sålunda helt felaktigt. I stället måste vi börja jämföra oss systematiskt med internationella konkurrentregioner. Och här måste vår strategi bygga på att utveckla allianser österut, mot Helsingfors, S:t Petersburg, Tallinn, Riga, Warszawa. Och västerut mot Oslo. Det är egentligen först då vi kan skapa den marknad och täthet som behövs för att klara den internationella konkurrensen.

Det är den här utvecklingen vi står inför. Vi som politiker har ett ansvar att lyfta blicken. Vare sig vi vill eller inte springer vår omvärld i en allt snabbare takt. Och därför måste vi som politiker både klara snöröjningen och den långsiktiga regionförstoringen. Våra kommuner måste kunna vara både konkurrenter och samarbetspartners i en allt tätare och större Stockholm-Mälarregion. För alla tjänar i slutändan på att regionen växer. Oavsett om man är ett barn på dagis, nyutexaminerad student, eller företagare som letar efter folk.

Annika Billström (s), finansborgarråd Stockholm stad

Sten Nordin (m), oppositionsborgarråd Stockholm stad

Helene Hellmark Knutsson (s), ks-ordförande Sundbyberg

Gunnar Hedberg (m), ordförande Regionförbundet Uppsala län

Agneta Hägglund (s), ks-ordförande Håbo

Bengt Wahlberg (c), ks-ordförande Enköping

Ulf Kristersson (m), finanskommunalråd Strängnäs

Hans Ekström (s), ks-ordförande Eskilstuna

Lotta Finstorp (m), ks-ordförande Flen

Ola Karlsson (m), oppositionsråd Karlskoga

Anders Bjurström (fp), landstingsfullmäktige ordförande Sörmland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons