Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rejdnell (FP) och Wahlsten (FP): Personval eller partimakt?

Annons

Likt en freudiansk felsägning avslutar Birgitta Nilsson sin artikel om att arbeta politiskt med orden ”fler vill vara med och tävla om uppdragen”. För det är tydligen en kamp om uppdragen som skall genomsyra de politiska partierna.

Folkpartiets linje har sedan länge förespråkat ett renodlat personvalssystem. Det innebär att all listordning skulle avskaffas. Den som får flest antal personkryss blir vald. Samma princip borde därför även tillämpas internt i Folkpartiet när listsammanställning görs.

I dag genomförs en medlemsomröstning – ett provval – för det är medlemmarna som skall bestämma vilka representanter som skall företräda dem inför kommande mandatperiod. Provvalet borde i rimlighetens namn inte enbart vara rådgivande, men partiet anser att det också skall finns andra kriterier för att få en röstmaximerande lista. Här påverkar jämställdhet, ålder, etnisk bakgrund, förnyelse, erfarenhet, politisk inriktning och arbetslivserfarenhet.

Kriterierna är i en salig blandning, så de som fastställer listan kan tolka in vad de önskar för att få en lista som passar de egna syftena. De har utan att motivera föreslagit personer som hamnat långt ned i provvalet till valbar plats och omvänt. Sett ur rent interndemokratisk synpunkt är detta ett oskick.

Så skedde också i Västerås när listan sammanställdes. Trots en enig nomineringskommitté gjordes kraftiga omstuvningar på listan.

Topprider man den representativa demokratin så kan man givetvis göra som Birgitta Nilsson skriver och agerar. Men omställningen till ett personval där väljarna bestämmer vem som skall bli vald med kryss, som Folkpartiet förordar, blir därför våldsam.

Om provvalet enbart skall vara rådgivande och därmed marginaliseras till förmån för en rad andra hänsyn så måste frågan ställas varför man över huvud taget skall ha ett provval?

När medlemsmötet fritt stuvar om i listan och inte tar hänsyn till en enig nomineringskommitté, då väger andra skäl över än de interndemokratiska. Folkpartiet i Västerås kan göra som Socialdemokraterna och Vänstern, vilka inte alls genomför några prov-val eller medlemsomröstningar.

Alla misstämningar, vänskapskorruptionen, smutskastningar etcetera skulle kunna tas bort om renodlade personval infördes. Personval där väljarna bestämmer vilken kandidat som skall väljas genom att man är tvungen att kryssa en kandidat. Listordningen blir avskaffad till förmån för direktdemokrati. Väljarnas val går då före partimakten över vem som blir vald till politiska ämbeten.

Jan Rejdnell

Åke Wahlsten

folkpartister som inte står på några vallistor i höst

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons