Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekreationsområde för ett fåtal

Annons

Anna Grön (s) far med osanning när hon i media talar om Mälarens tillgänglighet och hävdar att de exklusiva lägenheterna följer översiktsplanen. I översiktsplanen ÖP54 står det att "de områden som frilägges när industriområdena vid stranden omvandlas innebär att tillgängligheten till Mälaren skall öka för alla västeråsare" och "området vid Mälaren skall vara mycket värdefullt rekreationsområde".

Delar av Lillåudden och Östra hamnen har bostadshus som idag har endast 20 meter till Mälaren och det är inte översiktsplanens syfte. Anna Grön har tydligen tolkat att det skall vara ett rekreationsområde för ett fåtal västeråsare.

En skyddszon bör vara minst 100 meter om alla västeråsare skall få plats att utnyttja området. I Mora har man som exempel en skyddszon på 300 meter till Siljan.

Även Göran Perssons herrgårdsbygge har en skyddszon på 150 meter till vattnet. Det är inte en "kvasidiskussion" som Anna Grön påstår i media utan en hänsynslös taktik att inte vilja diskutera en viktig valfråga om strandzonen.

Anna Grön vill endast skapa ett exklusivt område som skall bestå av en privat strand för de närboende. En av anledningarna att hon inte vill bygga trähus är att det skall se exklusivare ut.

Några parkeringsplatser för besökande finns ej planerade på Lillåudden. En av anledningarna kan vara att hon besitter kunskap om att området har höga halter av cyanid och andra gifter.

Det är inte riskfritt att barn leker på den förorenade marken. Man har byggt bostäder utan att sanera marken. Byggboomen väcker inte ilska, utan rädsla och sorg för att sjöutsikten inte får vara kvar och omtanke för de boendes barn som leker på giftig mark.

I detaljplanen för Vetterslund informerade regeringen om att Anna Grön inte hade "befogenhet" att förstöra grönområden utan naturinventeringar. Även här framkom osanning och man följde inte översiktsplanen. Regeringen upphävde bygget.

Västerås stads mälarutsikt kommer med socialdemokraterna att byggas bort och Lögarängen kommer att hyras ut till festområde med höga staket som tar bort utsikten. Även vattentornet på Djäkneberget vill hon inte göra till ett välbesökt utsiktstorn med mälarutsikt, utan endast privata lyxlägenheter.

Ser man till helheten så får ett fåtal en vacker sjöutsikt.

Eilif Peterse

Delar av Lillåudden och Östra hamnen har bostadshus som idag har endast 20 meter till Mälaren och det är inte översiktsplanens syfte, skriver Eilif Petersen, Västerås.

Foto: Arkiv

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons