Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektor: Stötta oss i stället för att gnälla!

Annons
Bra kan bli bättre. Jag är medveten om att vi inte alltid lyckas nå ända upp till våra högt satta mål. Vi jobbar på det varje dag, jag lovar, skriver Peter Håkansson. (Personerna på bilden har inget samband med artikeln).foto: scanpix

Vi så trötta på att ständigt bli ifrågasatta av allt och alla för det vi gör och inte gör, inte minst i medierna, som hela tiden underblåser en negativ bild av skolan där det förväntas att alla barn/elever ska tycka att skolan är tråkig, att personalen är korkade, att skolmaten smakar pyton, med mera.

Alla har en relation till skolan eftersom de allra flesta har gått där, kortare eller längre tid och detta berättigar givetvis till åsikter om skolan. Under en följd av år har jag haft förmånen att åka runt och föreläsa på många skolor i Sverige, träffa många engagerade pedagoger och för att samtala om skola.

Med dessa erfarenheter i bagaget kan jag med fog påstå att vi har en bra skola, en skola som dessutom ständigt arbetar på att bli ännu bättre.

Visst är jag medveten om att vi inte alltid lyckas nå ända upp till våra högt satta mål. Vi jobbar på det varje dag, jag lovar! Visst är jag medveten om att alla inom den pedagogiska yrkeskåren inte har kommit på rätt plats och jag är ledsen för det.

Vi gör så gott vi kan, och lite till, med det vi har av resurser, beträffande personal, material, ekonomi och lokaler, precis som alla andra gör. Vi har i och för sig ett jobb som kommer och möter oss på gården, både med leenden, kramar och förtjusta tillrop. Sådana skattefria förmåner har förstås inte alla.

Det krävs en hel by för att uppfostra ett barn! Vi behöver hjälpas åt, enskilda som föreningar, institutioner och företag! Alla vuxna har ett delat ansvar för att det ska gå bra för barnen/eleverna i skolan/i livet. Stötta oss i stället för att leta fel! Uppmuntra oss, lägg märke till, berätta om och hjälp oss att få visa upp allt det goda som sker! Sätt skolan mitt i byn! Vi behöver det!

Vi lever i en besvärlig tid med internationell oro, finanskriser, miljöhot, stress, utseendefixering, ätstörningar, utröstningar hit och dit, etcetera. Det är inte helt lätt att vara positiv. Men vem ska ge barn hopp om en bra framtid? Vem ska finnas som stöd och uppmuntrare om inte vi vuxna, som finns runt barnen/eleverna?

Det finns givetvis många motbilder. På mina två skolor har jag en enastående personal som gör allt det här, som varje dag står där i dörren för att ta emot sina barn/elever, glatt leende med en kram, med höga förväntningar, en klapp, ett handslag, lite tröst, en önskan om en bra dag ”på jobbet”, som ser till att den utlärning som bedrivs i klassrum och fritidshem blir till inlärning och måluppfyllelse hos barnen/eleverna. Det är helt fantastiskt att få följa dessa vardagshjältar i sitt idoga arbete! Ge dem den respekt de förtjänar! Jag är stolt över att få vara en del av allt detta!

Jag arbetar i Skultuna och till den lilla byns fördelar hör givetvis närheten mellan de människor som bor där och därmed närheten mellan beslutsfattare och invånare. Möjlig-heten att komma i kontakt med varandra, att prata med varandra finns och möjligheten att snabbt rätta till något när det blivit fel. Hos oss har vi också ett gott samarbete med föräldrar/vårdnadshavare via föräldrasamrådet och i samband med föräldramöten och utvecklingssamtal.

Kom gärna och hälsa på för att se hur vi jobbar! Ni kan gå in på våra hemsidor, höra av er till oss och för att ta del av vår vision och vårt arbetssätt.

Sluta gnäll! Vi behöver all vår energi till att jobba med era härliga barn!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons