Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Remissfrihet hotar inte teamen men gagnar patienten

Annons

Landstingsrådet Rigmor Åkesson (s) fortsätter (VLT 24 augusti) att hävda att kristdemokraterna lovat fullständig remissfrihet och upprepar att det skulle kosta 74 miljoner därför att sjukgymnasterna - om remissfrihet införs - kan ge vård upp till taket för landstingets ersättning.

Rigmor Åkesson verkar anse att det behövs läkare som genom remissen håller koll på vad sjukgymnasterna gör för annars börjar de att behandla patienter i onödan? Det är verkligen att misstro en legitimerad yrkesgrupp. Dessutom är Västmanland det enda landsting som inte har remiss. Hur kan det gå bra i de andra landstingen?

*Om vi får väljarnas förtroende att sköta landstinget så kommer vi - tillsammans med partierna i oppositionsalliansen Din hälsa Vårt mål - att införa remissfrihet till sjukgymnastik, naprapat och kiropraktor och vi skriver i vår gemensamma landstingsplan att om en patient inte blir återställd efter ett antal behandlingar ska kontakt tas med familjeläkaren.

l Vidare menar Rigmor Åkesson att vi vill slå sönder teamet - olika yrkesgrupper - som hjälps åt med behandlingen av patienten. Fel! Vi vill självklart ha samverkan inom vården - när det gagnar patienten - men för att samverka kring en patient så behöver man självklart inte sitta i samma rum. Redan i dag så sköts mycket av kontakten inom teamen på annat sätt.

l Sjukvårdens resurser ska gå till dem med de största behoven. Därför välkomnar jag en öppen diskussion kring prioriteringar. I den diskussionen kommer kristdemokraterna att stå upp för dem som själva inte alltid kan föra sin talan.

Ingvar Nordén

oppositionsråd (kd)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons