Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renhållningsverket följer miljöbalkens regler

Annons

Gunnar Björklund (VLT 5 oktober) anklagar oss tjänstemän på renhållningsverket för att bryta mot Miljöbalkens och renhållningsordningens regler när vi skriver till fastighetsägare i Västerås som saknar sophämtningsabonnemang. Anklagelsen saknar grund och är märklig eftersom den kommer från en politiker i renhållningsstyrelsen, som borde känna till dessa regler även om han har synpunkter på och vill ändra dem.

I utskicken som Gunnar Björklund hänvisar till i sin debattartikel beskriver vi grunderna och reglerna för det kommunala renhållningsansvaret, vilka möjligheter att välja abonnemang som finns och att det även finns möjlighet till undantag och befrielse från reglerna. Reglerna styrs av miljöbalken och kommunens renhållningsordning som antagits av politiker i riksdagen och kommunfullmäktige i Västerås.

Att Gunnar Björklund inte accepterar dessa regler vet vi sedan en lång tid tillbaka men att han i en debattartikel, där han dessutom agerar som politiker i renhållningsstyrelsen, menar att vi tjänstemän på renhållningsverket inte ska följa demokratiskt fattade beslut är mycket märkligt. Att han dessutom som argument påstår att vi bryter mot reglerna gör att han passerar en gräns som är svår för oss tjänstemän att acceptera.

Gunnar Björklund ger i sin debattartikel en bild av hur det kan vara med avfallshanteringen på landsbygden. Det finns även andra bilder. Vi blir då och då uppringda av fastighetsägare på landet som är arga på oss för att deras grannar inte har sophämtningsabonnemang och som löser problemet genom att helt enkelt kasta sina sopor i grannarnas kärl utan att betala för sig. I sin debattartikel ger Gunnar Björklund inga svar på hur vi ska hantera den typen av situationer om vi inte följer reglerna.

Om renhållningsverket inte agerar och skriver till fastighetsägare som saknar sophämtningsabonnemang bryter vi däremot mot reglerna eftersom miljöbalken lägger en skyldighet på kommunen att hämta hushållsavfall. Sedan är det helt korrekt att det i renhållningsordningen ska finnas en möjlighet för fastighetsägaren att få undantag eller befrielse från reglerna om det finns särskilda skäl, liknande dem som Gunnar Björklund beskriver i sin debattartikel. Det är dock endast miljö- och hälsoskyddsnämnden som kan besluta om undantag eller befrielse. Hur gärna Gunnar Björklund än vill, kan inte vi tjänstemän på renhållningsverket, med nuvarande regler, fatta sådana beslut.

När det gäller frågan om prövningsavgiftens storlek kan vi konstatera att även den behandlats i demokratisk ordning i miljö- och hälsoskyddsnämnden och i kommunfullmäktige.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons