Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik till Inger Elison (c), VLT 26/1

Annons

Landstinget Västmanland har nu ett bättre utgångsläge än på många år att möta framtidens utmaningar. Vi har en ekonomi i balans och en sjukvårdsorganisation som vi kan finansiera.

Men att ha en ekonomi i balans är absolut inte det samma som att det är fritt fram att utöka verksamheten.

Som framgick av artikeln i VLT 22/1 behövs fortfarande åtgärder för att klara budgeten. Läget är fortfarande mycket ansträngt och marginalerna små.

Tack vare ett fantastiskt arbete av landstingets chefer och personal har kostnadsutvecklingen kunnat hejdas. Däremot är de krympande inkomsterna ett bekymmer. Trots att tillväxten ökar i samhället har inte skatteintäkterna blivit större.

Dessutom ska landstinget betala tillbaka de ekonomiska underskotten från 2002 och 2003 samt omstruktureringskostnaderna. Sammanlagt är det runt en halv miljard kronor som ska återställas - det vill säga betalas tillbaka till det egna kapitalet. Landstingsfullmäktige har beslutat att detta ska göras under tio år med start i år.

För att kunna återställa kapitalet räcker det inte med en ekonomi i balans, det krävs också ett kraftigt överskott. Det kommer bli ett tufft arbete där alla verksamheter måste hålla sina budgetar.

Glenn Andersson (s)

Landstingsstyrelsens ordförande

Monika Wilander (v)

Landstingsstyrelsens förste vice ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons